Οι ελληνικές start-up είναι εδώ.

Οι Έλληνες νέοι διαθέτουμε ικανότητες και γνώσεις, αξίες και αυτοπεποίθηση, ιδέες και όραμα για την πραγματοποίησή τους. Βιώνουμε ενεργά τα επιτεύγματα της εποχής μας, την ανοικτή κοινωνία της πληροφορίας, τη συλλογικότητα του διαδικτύου, την οικουμενικά χρυσή εποχή του επιχειρείν. Θεωρούμε εαυτούς ικανούς, φιλόδοξους, με ευοίωνες προοπτικές.
Ωστόσο, ο χρόνος της επώασης υπήρξε αρκετός. Είμαστε πλέον υπερβολικά ώριμοι για να ονειρευόμαστε και, κυρίως, ρεαλιστικά αισιόδοξοι για να επιχειρούμε. Στο εξής, αντιμετωπίζουμε τις δυσκολίες ως προκλήσεις και το ακαλλιέργητο έδαφος ως πηγή ευκαιριών. Ακολουθούν οι δράσεις.

Το παρόν συνιστά την ιδρυτική διακήρυξη του Open Coffee Club Greece, του κινήματος για τις Ελληνικές start-up. Εξ’ ορισμού και εκ φύσεως, το κίνημα φέρει πρωτίστως τον χαρακτηρισμό του ανοικτού και συμμετοχικού. Κατ’ επέκταση, φιλοδοξούμε να αποτελέσει αρωγό, όπως και πυροδότη, του συνόλου των δράσεων με αντικείμενο:

  • τη δικτύωση προσώπων με κοινά ενδιαφέροντα για τη διαμόρφωση συνεργειών
  • την καλλιέργεια της κουλτούρας της καινοτομίας και του επιχειρείν
  • τη διάδοση των νέων τεχνολογιών, με έμφαση στο διαδίκτυο

Το κίνημα έλαβε σάρκα στις δύο ανοικτές συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν ύστερα από πρωτοβουλία της Ελληνικής Ομοσπονδίας Νεανικών Επιχειρήσεων Jade Hellas στις 7 Ιουνίου και 10 Ιουλίου. Από σήμερα, το blog OpenCoffee.gr πρόκειται να αποτελέσει τη διαδικτυακή φωνή του κινήματος, φιλοξενώντας επίσης το σύνολο των εξελίξεων στο χώρο των start-up και του ελληνικού διαδικτύου γενικότερα.

Εγώ, ο Γεώργιος Τζιραλής, στηρίζω αυτή την προσπάθεια.

(Παρακαλώ τα σχόλια στο παρόν άρθρο να περιέχουν μόνο υπογραφές υποστήριξης.)

87 comments

  1. Χαίρομαι για τα νέα. Ειδικά ως ιδιοκτήτης του startup.gr :)
    Δυστυχώς δεν μπόρεσα να βρεθώ στις πρώτες συναντήσεις σας αλλά ελπίζω να συμμετάσχω ενεργά στο μέλλον

  2. english translation of the declaration:

    The new Greek generation possesses abilities and knowledge, values and self-confidence, ideas and visions for their realization. We witness and celebrate the achievements of our days, the open information society, the collective character of the web, the global golden era of entrepreneurship. We consider ourselves bright, ambitious, with rosy prospects.

    However, the latent period has been long enough. We are yet too mature to be just dreaming and – more importantly – realistically optimistic to start operating. From now on, we will view difficulties as challenges and the non-cultivated ground as source of opportunities. Let actions follow.

    The document at hand represents the founding declaration of the Open Coffee Club Greece, the movement for (and by) Greek start-ups. By definition and nature, the movement is essentially characterized by openness and participation. Furthermore, we hope that it will act as support for, as well as trigger, all following actions:

    * create a network of people with common interests to support relationship building and collaboration

    * cultivate a culture of innovation and entrepreneurship

    * spread new technologies with an emphasis on the web

    The movement took form during the two open meetings which realized on the 7 June and 10 July under the initiative of the Confederation of Junior Enterprises Jade Hellas.

    From today onwards, the OpenCoffee.gr blog will be the voice of the movement, as long as it will host all developments in the area of start-ups and the Greek web in general.

    I, George Tziralis, support this effort.
    (Please, provide your signature as a sign of support in comments.)

  3. Συγχαρητήρια παιδιά! Νομίζω ένα τέτοιο δίκτυο είναι σίγουρα χρήσιμο για τους νέους (και όχι μόνο) επιχειρηματίες. Στηρίζω την προσπάθειά σας.

  4. Χαίρομαι για την προσπάθεια . Η Ελλάδα χρειάζεται καινούργιες ιδέες. Ως ιδιοκτήτης του sinepivatismos.gr
    γνωρίζω τις δυσκολίες οταν κάποιος θέλει να κανοτομήσει.
    Τον θεωρούν τρελό, και απαξιώνουν.Ελπίζω να συμμετάσχω ενεργά στο μέλλον.

  5. That sounds very interesting and I seriously have to improve my greek to follow the movement here in the blog and the one in Ellada.

    Xairetismata apo to amburgo!

  6. Καλή Αρχή και από εμένα,

    θα είμαι αρωγός σε οτιδήποτε χρειαστεί για να στηρίξουμε αυτήν την προσπάθεια,
    αν και από Θεσσαλονίκη, θα κατέβω να τα πούμε από κοντά σε μια επόμενη συνάντηση.

    Φιλικούς χαιρετισμούς από το Inside a Box

  7. Κι εγώ μέσα. Δυνατά! Από την επόμενη εβδομάδα δυνατότερα γιατί αύριο Πέμπτη και με ούριο άνεμο γεννιέται η κόρη μου. Ο 2χρονος γιος μου ήδη ανυπομονεί.

  8. Χαίρομαι πολύ για το νεο πνέυμα στην Ελλάδα. Στηρίζω την προσπάθειά σας και θα χαρώ να σας γνωρίσω σε ενα απο τα meetings. Let’s do it!

    Tom H. Lautenbacher

    (translation: I am very happy about the new spirit in Greece. I am supporting your effort and would be happy about meeting you at one of the meetings. Let’s do it!)

  9. οπωσδήποτε παρόν, παρά το νεαρό (…) της ηλικίας.

  10. Στηρίζω την προσπάθεια και ευελπιστώ να παραστώ σε κάποια συνάντηση στο μέλλον.

    Βίκτωρας Αγγελόπουλος

  11. Μόλις γύρισα από διακοπές.

    Προλαβαίνω να στηρίξω και εγώ την προσπάθεια, ή πρέπει να περιμένω?

    Αστειεύομαι!

    Οτιδήποτε χρειαστείτε και πιστεύετε ότι μπορώ να σας βοηθήσω, με χαρά να το κάνω!

    Φώτης.

  12. Το χρειαζόμαστε αυτό το δίκτυο για να “αρχίσουν οι δράσεις” όπως σωστά αναφέρετε. Έχω παραστεί στην πρόσφατη συνάντηση κι ελπίζω να μπορώ να συμμετέχω και να βοηθώ ενεργά στην προσπάθεια αυτή.

    Καλή συνέχεια.

  13. Χαίρομαι ιδιαίτερα για την προσπάθεια αυτή. H δίαδοση ενός επιχειρηματικού πνεύματος και η καλλιέργεια μιας επιχειρηματικής κουλτούρας θεωρώ ότι είναι μονόδρομος για την ανάπτυξη της χώρας μας. Έχω δουλέψει αρκετά για την διάδοση του “επιχειρείν” στην επαρχία όπου ζω, με συχνή αρθογραφία και μιλώντας σε ημερίδες σε σχολία, λύκεια και γυμνάσια. Στηρίζω την προσπάθεια σας, και θα χαρώ να προσφέρω την βοήθεια μου, όπου χρειαστεί.

    Καλή συνέχεια,
    http://epixeirein.blogspot.com/

  14. Συγχαρητήρια για τη πρωτοβουλία.
    Ίσως σας φανεί απίστευτο, όμως μια ανάλογη προσπάθεια βρίσκεται στα σπάργανα και αφορά Οργανισμούς του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Αγαπητοί φίλοι, καινοτομία, ρίσκο, δημιουργικότητα υπάρχει και στο δημόσιο και πιστεύω πως αξίζει να αναδειχθεί μέσα από σχετική δικτύωση. Νομίζω ότι μπορούμε να αλληλο-υποστηριχθούμε.

  15. Η κοινότητα του Hellenic Cashflow Club Association χαιρετίζει την προσπάθεια σας για την δημιουργία του Open Coffee Club Greece για την στήριξη των StartUps στην Ελλάδα. Είναι κάτι το οποίο χρειάζεται ο τόπος μας ιδιαίτερα αν σκεφτούμε το πόσες σπουδαίες επιχειρηματικές ιδέες ποτέ δεν βλέπουν το φως της ημέρας είτε γιατί το κοινωνικό περιβάλλον ατυχώς εκτίμησε ότι αυτός ο οποίος συνέλαβε την ιδέα δεν ήταν ικανός για να ξεκινήσει μια επιχείρηση είτε γιατί επίσης ατυχώς το κοινωνικό περιβάλλον εκτίμησε ότι η ιδέα δεν είναι δυνατόν να επιτύχει, επηρεάζοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο αρνητικά τον άνθρωπο ο οποίος είχε την ιδέα, με αποτέλεσμα να παρατήσει το σχέδιο του για την υλοποίηση της ιδέας του πριν καν ξεκινήσει. Γιατί άραγε; Αυτό ακριβώς το κενό έρχεται να καλύψει η προσπάθεια σας μέσα από την ανταλλαγή ιδεών, μέσα από την ανατροφοδότηση και μέσα από την αλληλο-ενθάρρυνση και αλληλο-βοήθεια. Και αυτό είναι πραγματικά πολύτιμο.

    Η κοινότητα μας έχει ήδη ενημερωθεί για την δράση σας τόσο σε πανελλαδικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο ελληνικής ομογένειας και ήδη έχουμε δημοσιεύσει την ιδρυτική σας διακήρυξη ούτως ώστε να ενημερωθεί πλήρως για την αποστολή σας.

    Χαιρόμαστε που υπάρχουν και άλλοι άνθρωποι που έχουν τους ιδίους στόχους με εμάς, και πέρα από την πλήρη υποστήριξη μας στην προσπάθεια σας, θα θέλαμε να σας εκφράσουμε την επιθυμία μας να ενώσουμε τις δυνάμεις μας μαζί σας προς τον κοινό μας στόχο.

    Με εκτίμηση
    Hellenic Cashflow Club Association

  16. Στήριξη; Φυσικά! Εγώ το λέω και το διαδηλώνω “είμαι χρήστης* και είμαι καλά!”
    Βρήκα το άλλο μισό του δικού μου concept!

    *του διαδικτύου

  17. είμαι μαζί σας παιδιά, η επιτυχία της προσπάθειας είναι δεδομένη.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *