Ευελιξία στην απασχόληση

Σύμφωνα με την Οικονομική Έρευνα του ΟOΣΑ για την Ευρωπαική Ένωση (2007), οι Έλληνες είναι οι πρώτοι (μάλλον σπάνιο για μη αθλητικά δρώμενα) στην παραμονή στην ίδια θέση εργασίας. Αυτό για κάποιους (εντός) είναι καλό, για όλους τους άλλους (εκτός) είναι κακό.. Με άλλα λόγια, κινητικότητα (mobility) μηδέν (0). “Οι Έλληνες”, όπως αναφέρει στο άρθρο του ο Economist , “το 2005 είχαν ξοδέψει περίπου 13 χρόνια με τον ίδιο εργοδότη (στο ίδιο εργασιακό καθεστώς στο πιο ελληνικό)”…  Το άρθρο συνεχίζει αναφέροντας ότι “Το ευέλικτο εργατικό δυναμικό απαντάται όπου υπάρχουν ευκαιρίες” αφού ο εργαζόμενος θα αναζητήσει κάτι περισσότερο προσοδοφόρο και αυτό το συναντάμε σε αναπτυσσόμενες οικονομίες (αλήθεια για πόσα χρόνια ακόμα η Ελλάδα θα συγκαταλέγεται στις αναπτυσσόμενες χώρες;).

Συνεπώς, μη γνωρίζοντας από πότε κατέχουμε αυτήν την πρωτιά, αλλά επειδή στα νέα μέλη (Βουλγαρία και Ρουμανία) οι ευκαιρίες μάλλον είναι περισσότερες από ότι εδώ, είμαι σχεδόν σίγουρος οτι αυτή η (τραγική) κατάσταση θα συνεχιστεί, μαζί με την αντιπαραγωγική κουβέντα για εσωτερική κατανάλωση εντός για τη λύση-γεφύρι της Άρτας του ασφαλιστικού. Στον αντίποδα, εντός ΕΕ, βρίσκονται ο “ιρλανδικός τίγρης” και το Ηνωμένο Βασίλειο, με 8 χρόνια μονιμότητας (τα δικά μας είναι 13-σημαδιακό), ενώ η διαφορά με την απέναντι όχθη του Ατλαντικού είναι τεράστια, καθώς ο μέσος Αμερικάνος παραμένει μονάχα 4 χρόνια με τον ίδιο εργοδότη!

Αν μη τι άλλο, αλλάζοντας τόσο συχνά εργασιακό περιβάλλον, αυξάνονται και οι πιθανότητες να επιχειρήσεις (σ)το δικό σου περιβάλλον… Κατ’ επέκταση, ίσως μόνη ευκαιρία σου να δραστηριοποιηθείς επιχειρηματικά στην Ελλάδα είναι μόλις τελειώσεις το πανεπιστήμιο, καθώς, αν χρειαστεί να περιμένεις όσο ο μέσος κάτοικος αυτής της χώρας, μάλλον όταν το ξανασκεφτείς θα έχεις σχεδόν γεράσει.

Ωστόσο, πέρα από την μεμψιμοιρία (ομολογώ ότι αναπαράγω ένα ακόμα κλασσικό νεοελληνικό χαρακτηριστικό), θα ήθελα πραγματικά πολύ να δω και να ακούσω έναν (1) έλληνα πολιτικό (), να αναφέρεται σε λέξεις όπως κινητικότητα, startups, επιχειρηματική εκπαίδευση…

cross posted by cathpain’s log

1 comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *