Open Coffee Athens IX Open Thread

Η αθηναϊκή συνάντηση του Open Coffee για τον Μάρτιο ολοκληρώθηκε στο Bios πριν λίγο, το ανοικτό βήμα για τα σχόλια περνά σε εσάς.

Θα ξεκινήσω εγώ, με ύφος ελαφρά διαφορετικό από τις άλλες φορές. Γενικότερη πεποίθησή μου είναι πως η στασιμότητα ισοδυναμεί με οπισθοδρόμηση. Και, υπό αυτό το πρίσμα, θεωρώ πως η 9η συνάντηση δεν μας ώθησε προς τα εμπρός. Παραθέτω τους λόγους, από την προσωπική μου οπτική.

Πρώτον, το live streaming, παρά τις συνεχείς και φιλότιμες προσπάθειες του Νίκου, δεν λειτούργησε ως έπρεπε, πράγμα που είχε συμβεί επανειλημμένα και στο παρελθόν. Χαμηλή ταχύτητα σύνδεσης, τελικά καταλήξαμε να μεταδίδουμε μόνο ήχο, όσοι παρέμειναν συντονισμένοι έχουν τις ευχαριστίες και τις απολογίες μας μαζί. Οφείλουμε ωστόσο να μην αφήσουμε κάτι τέτοιο να επαναληφθεί, ειδικά καθώς επιθυμούμε να επαγγελλόμαστε αξιόπιστα την τεχνολογική καινοτομία. Λόγοι εξ’ άλλου για να βρεθεί κανείς στο χώρο αντί να παρακολουθήσει το event από την πολυθρόνα του υπάρχουν, ελπίζουμε, αρκετοί…

Δεύτερον, ο φωτισμός ήταν υποτονικός έως ενοχλητικός, περισσότερο κούραζε παρά αναδείκνυε τους ομιλητές, εν ολίγοις κάκιστος. Η απόδοση του προβολέα επίσης. Οφείλουμε να δουλέψουμε το θέμα αυτό περισσότερο, αν θέλουμε να εξέρχεται κανείς με αισιόδοξη διάθεση από το χώρο.

Τρίτον, η παρουσία του κοινού ήταν ελαφρά μειωμένη σε σχέση με την προηγούμενη συνάντηση. Κάποια από τα περισσότερα καθίσματα που στήθηκαν παρέμειναν άδεια, παρότι κάποιοι επέλεξαν πάλι να παραμείνουν όρθιοι. Αποτέλεσμα να λείπει η έντονη αίσθηση κοσμοσυρροής των τελευταίων συναντήσεων, αν και εν τέλει κάτι τέτοιο είναι δευτερεύων σε σημασία. Επίσης, παρατήρησα προσωπικά την έλλειψη αρκετών ‘θαμώνων’ και την ταυτόχρονη μικρή σχετικά ανανέωση του πληθυσμού. Έφταιγε μήπως το line-up, αλήθεια τι είδος προσκεκλημένων ομιλητών πρόκειται να σας ωθήσει να μην απολέσετε την επόμενη συνάντηση της 1ης Απριλίου (ναι, 10η συνάντηση παρακαλώ, σαν ψέμα ακούγεται); Και ποια πιστεύετε πως πρέπει να είναι τα κανάλια επικοινωνίας που πρέπει να προσεγγίσουμε για τν ευρύτερη διάδοση του event (ιδέες και συνεισφορές επίσης δεκτές);

Τα παραπάνω είναι η κάπως μελανή και εν θερμώ θέαση της συνάντησης. Η αντίθετη όψη του νομίσματος υποδεικνύει τα προφανή και, αν μη τι άλλο, ευοίονα: Περισσότερα από 100 άτομα συγκεντρώθηκαν και αυτή τη φορά σε μία ανοικτή συνάντηση με αντικείμενο τις start-up και τη δικτύωση ιδεών, δράσεων και, κυρίως, προσώπων. Οι παρουσιάσεις ήταν υψηλού επιπέδου, λιτές και ουσιαστικές, η νομική ‘παρεμβολή’ επιτυχημένη, η κουβέντα μετά από αυτές ξεκίνησε νωρίς και τελείωσε αργά, το concept αν μη τι άλλο συνεχίζει να λειτουργεί. Τι άλλο αναμένει κανείς;

Εδώ ακριβώς ο λόγος, όπως επίσης το κάλεσμα για νέες ιδέες και προτάσεις, επίσης για ανάληψη δράσης για την υλοποίησή τους, οφείλει να περάσει σε εσάς.

9 comments

 1. Έχετε σκεφτεί το ενδεχόμενο ότι ορισμένοι από εμάς δεν μπορούν με τίποτα να παρευρεθούν Τρίτη; Δεν θα έπρεπε να δοκιμάσετε ορισμένες συναντήσεις να τις κάνετε άλλη μέρα; Δευτέρα ή Τετάρτη πχ που είναι κλειστά και τα καταστήματα;

 2. Συμφωνώ κι εγώ με τον Yiannis, καλό θα ήταν να γίνουν κάποιες συναντήσεις κάποια άλλη μέρα και όχι μόνιμα Τρίτη, γιατί κι εγώ είμαι ένας από αυτούς που δε μπορώ να είναι παρών μονίμως Τρίτη.

 3. για το φωτισμό του χώρου ή τον projector φαντάζομαι θα έχετε μιλήσει με το bios και θα ξέρετε αν παίζει να γίνει κάτι καλύτερο

  εναλλακτικά, προτείνω στο ίδιο οικοδομικό τετράγωνο το NIXON, στον ακριβώς από κάτω δρόμο πουέχει bar και δίπλα του αίθουσα που χρησιμοποιεί αραιά και που για κινηματογραφικές προβολές. ίσως είναι καλύτερα απο θέμα εγκαταστάσεων, μα πρέπει να μιλήσετε μαζί τους για να τσεκάρετε.

  Στην ίδια φάση με το bios (τύπου χύμα βερολινέζικο bar μα χωρίς τους μπλε φωτισμούς που έπαιζαν εδώ) είναι και το Κ44, που άνοιξε πριν 2-3 μήνες, στην Κωνσταντινουπόλεως 44 (και πιο κοντά στο μετρό).

  Δεν γνωρίζω λεπτομέρειες μα αυτοί οι χώροι είναι μια πρόταση όσον αφορά τα χωρικά προβλήματα που ανακύπτουν από το bios.

 4. Προσωπικά ήρθα χτες στο OpenCoffee για πρώτη φορά, αν και παρακαλουθώ τις συναντήσεις online εδώ και 4 μήνες. Συνεπώς δεν μπορώ να έχω ολοκληρωμένη άποψη για όλη την πορεία αυτής της ιδέας, παρ’όλα αυτά θα ήθελα να κάνω κάποια σχόλια.
  Σε γενικές γραμμές μου άρεσε η όλη διοργάνωση και σκοπεύω να έρχομαι κάθε μήνα από εδώ κι πέρα. Μάλλον όμως οι βασικοί λόγοι είναι να στηρίξω το θεσμό του OpenCofee και τις Startup γενικότερα καθώς και το να γνωρίσω προσωπικά άτομα τα οποία ξέρω μέσα από τα blogs. Δεν ένοιωσα ότι ήταν το κατάλληλο περιβάλλον για την προώθηση επιχειρηματικών κινήσεων ούτε μπορώ να πω ότι έφυγα σοφότερος από το OpenCoffee.
  Δεν γνωρίζω λεπτομερειακά το όραμα που είχατε ξεκινώντας, αλλά μήπως ο συγκεκριμένος θεσμός με τη συγκεκριμένη μορφή έχει φτάσει σε κάποιο όριο;
  Ουσιαστικά οι startup στην Ελλάδα είναι ελάχιστες, με βασικές αιτίες την έλλειψη χρηματοδότησης και το μεγάλο προσωπικό ρίσκο που θα πρέπει να πάρει κανείς προκειμένου να αφοσιωθεί σε κάτι τέτοιο. Συνεπώς το κοινό που ενδιαφέρεται είναι εξ’ορισμού περιορισμένο.
  Επιπλέον, οι βασικοί φορείς αυτών των σχημάτων δεν είναι επενδυτές ή επιχειρηματίες, αλλά άτομα που έχουν ως βασικό κίνητρο την αγάπη για την τεχνολογία και προσπαθούν χωρίς πόρους και διαθέτοντας τον προσωπικό τους χρόνο να πετύχουν το ακατόρθωτο.
  Αν είχα κάτι να προτείνω για το OpenCoffee θα ήταν σταδιακά να γίνει περισσότερο business-oriented και λιγότερο technology-oriented. Θα ήθελα να δω παρουσιάσεις που να αναλύουν σε μεγαλύτερο βάθος τον επιχειρηματικό σχεδιασμό και να αναφέρονται λιγότερο στο προσωπικό στοιχείο. Θα ήθελα να μπορέσει να επιτύχει πιο ισορροπημένη αναλογία επενδυτών, επιχειρηματιών και developers.

 5. Με βάση το post σου και αυτό που λέει ο Ripcord, συνειδητοποίησα ότι σκεφτόμουν και εγώ κάτι παρόμοιο.

  Για να μην είσαι ικανοποιημένος με κάτι, πρέπει να ξέρεις α.το που θέλεις να φτάσεις και β. αν υπάρχει η δυνατότητα για να φτάσεις εκεί (απλά μιλώντας: αν υπάρχουν τόσοι ενδιαφερόμενοι).

  Για μένα το θέμα είναι ότι δεν είναι ξεκάθαρο το τι κάνει το open coffee πέραν από networking (που έχει ένα ταβάνι ως προς την προσέλευση και όχι σταθερό κοινό). Το κατάλαβα γράφοντας και το postάκι για τη συνάντηση. Οι στόχοι νομίζω ότι πρέπει να είναι πιο καθαροί. Δηλαδή, ή αναφέρεσαι σε νέες επιχειρήσεις γύρω από την τεχνολογία και το innovation ή σε νέες επιχειρήσεις γενικά και κάποιες από αυτές θα έχουν να κάνουν με την τεχνολογία.
  Αυτό το λέω
  1. για να ξεκαθαριστεί ο αριθμός των συμμετεχόντων που θα θεωρείς ικανοποιητικός (ξέροντας ότι μιλάμε για την Αθήνα -και δεν το λέω υποτιμητικά αυτό, για ξερά μαθηματικά μιλάω-)
  2. για να είναι πιο εύκολο να προτείνεις ομιλητές και να ορίσεις θέματα ενδιαφέροντος
  γ. για να είναι πιο πιθανό να έρθει κάποιος και να ακούσει χωρίς να απογοητευτεί που άλλα περίμενε και άλλα βρήκε

 6. Δεν έχω μέτρο σύγκρισης με τις προηγούμενες φορές αλλά μπορώ να πω οτι πέρασα αρκετά καλά.
  Χάρηκα που υπάρχει νέος κόσμος και προσπαθεί και μάλιστα τα καταφέρνει πολύ καλά.

  Μια μικρή διαφωνία.
  Για εμένα start-up δεν είναι VCs, business plan, revenue streams κτλ. Είναι μια ιδέα και ικανοί άνθρωποι.
  Στο βιβλιο που πρότεινε ο Γιώργος πριν απο λίγες μέρες (Getting Real) αναφέρονται δυο πολύ σημαντικά πράγματα:

  * Outside money is plan B
  * Your passion — or lack of — will shine through

  Για εμένα ένας 25άχρονος με 3 αποτυχημένες start up , είναι πολύ πιθανό να είναι επιτυχημένος σε μερικά χρόνια.

  Ο Paul Graham λέει:

  “It’s so cheap to start web startups that orders of magnitudes more will be started. If the pattern holds true, that should cause dramatic changes.”

  http://paulgraham.com/webstartups.html

  Οι start-up είναι φθηνές και εύκολες.
  Αν ήμουν 20 χρονών θα έκανα μια start-up κάθε 6 μήνες :)

  Απο την δική μου πλευρά θα ήθελα λίγοτερο business , περισσότερη τεχνολογία. Αν και νομίζω οτι είμαι η εξαίρεση :)

 7. @Yannis&John: έχετε point στα περί ανοικτών καταστημάτων τα απογεύματα της τρίτης, η αρχική επιλογή ημέρας έγινε ώστε να κάνουμε leverage επίσης το concept των first tuesdays, αν και προσωπικά αμφιβάλλω για τον αριθμό εκείνων που ενδιαφέρονται να παρευρεθούν σε OC και παράλληλα απασχολούνται σε εμπορικά καταστήματα. Σε περίπτωση που συγκεντρωθεί αριθμός ικανός να δικαιολογήσει επίσης το switch στο όποιο ‘brand’ ”πρώτης τρίτης κάθε μήνα” έχει καλλιεργηθεί, το συζητάμε..

  @evee: το nixon είναι εξαιρετικός χώρος, με elegant αισθητική, αν και υποπολλαπλάσιος σε μέγεθος. Ίσως αξιοποιηθεί μελλοντικά για κάποιες private παρουσιάσεις :)
  To K44 είναι επίσης σαφώς μικρότερο και δεν υπάρχει καταλληλότητα για παρουσιάσεις. Το θέμα του φωτισμού προφανώς και θα διορθωθεί σε επόμενες συναντήσεις.

  @ripcord: το OC αναφέρεται σε start-up, σκοπός δεν είναι να συγκεντρωθούν 500 άτομα εν γένει αλλά να μεγιστοποιηθεί το ενδιαφέρον και το impact περί τεχνολογικών start-up. Τα όρια υπάρχουν για να τα ξεπερνάμε, το έχουμε άλωστε καταφέρει πολλές φορές στο παρελθόν.

  @ripcord&evee&george: Μας ενδιαφέρει προφανώς και η επιχειρηματική και η τεχνολογική θεματολογία, πάντα υπό το πρίσμα των start-up. Η συνάντηση ΙΧ είχε περισσότερη τεχνολογία, κάποιες επόμενες ίσως έχουν περισσότερη επιχειρηματικότητα, επίσης ίσως και καλλιέργεια σχετικών ικανοτήτων. Αν με ρωτούσε κανείς για ένα ιδανικό line-up, θα έθετα την παρουσίαση μίας ιδέας/demo, 2 start-up, 1 VC, 1 business (or tech) skill development & 1 start-up hero. Ωστόσο, η συχνότητα των συναντήσεων και η μικρή διάρκεια των ομιλιών μας επιτρέπουν να είμαστε ακόμα περισότερο ευέλικτοι, attribute προς περαιτέρω αξιοποίηση στο μέλλον..

 8. Έχω να κάνω μία(=δύο) παρατηρήσεις:
  όλοι ξέρουμε και λέμε ότι λείπουν οι ιδέες απο τα funds και τα funds από τις ιδέες. Δουλεύοντας πάλι κάτι, συνειδητοποίησα ότι δε φταίει αυτό μόνο. Φταίει ότι η τεχνολογία είναι αποκομμένη από την ευρεία επιχειρηματική δραστηριότητα, ή σε απλά ελληνικά, αυτοί που κάνουν develop οποιωνδήποτε εφαρμογών είναι ξεκομμένοι από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που δεν σχετίζονται με τεχνολογία και τουνάπαλιν. Δε ξέρω πως ακριβώς θα μπορούσε να διορθωθεί αυτό, αλλά νομίζω ότι είναι μία από τις ρίζες του προβλήματος.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *