Το Open Coffee υπ’ αριθμόν 10, ξεκίνησε πανηγυρικά, με τον Γιώργο Τζιραλή να ευχαριστεί συντελεστές και κοινό για τη στήριξη.
Πρώτος ομιλητής για το επετειακό αυτό OC, ήταν ο Στέλιος Πετράκης, ιδιοκτήτης του Slideflickr.com, μίας δουλειάς που “τρέχει” εδώ και περίπου ένα χρόνο. Όπως μας εξήγησε, το βασικό πρόβλημα του Flickr είναι πως οι χρήστες δεν μπορούν να εισάγουν slideshows των φωτογραφιών που έχουν ανεβασμένες στο γνωστό photo website. Το πρόβλημα το λύνει το Slideflickr προσφέροντας μια γρήγορη και απλή λύση στην δημιουργία custom slideshows. Οι χρήστες μπορούν να δημιουργήσουν slideshows είτε ανώνυμα, είτε δημιουργώντας account στο site, είτε κάνοντας login με τα στοιχεία του λογαριασμού τους στο flickr (ή το αντίστοιχο yahoo account). Αυτή τη στιγμή το Slideflickr αριθμεί πάνω από 56.625 shows, και πάνω από 473 users, εκ των οποίων οι 179 είναι users του Flickr. Το Slideflickr, προτιμάται από τον κόσμο κυριώς λόγω της πληθώρας των χαρακτηριστηκών που προσφέρει. (μπορείτε να τα δείτε όλα στις παρουσιασείς που ανεβάζουμε)
Δεύτερος ομιλητής, ήταν ο κύριος Δεμοίρος της Qualia. Έχει δημιουργήσει ένα “Ινστιτούτο Επεξεργασίας Λόγου και Φωνής”, μίας υπηρεσίας ευρύτερα γνωστής ως aino. Το σύστημα αυτό, αυτή τη στιγμή παρακολουθεί 10 τηλεοπτικούς σταθμούς, 10 ραδιόφωνα και πάνω από 1.500 blogs. Στην ερώτηση ποιους αφορά η υπηρεσία, η απάντηση είναι απλή: Όλους όσους τους ενδιαφέρει η “εικόνα” τους.
Απέναντι στον ανταγωνισμό έχει να επιδείξει τα εξής χαρακτηριστικά: Την τεχνολογική υπεροχή, την “ολιστική εικόνα”, το εκτενές personalization, το ότι είναι όλα real time, την κλιμάκωση των πληροφοριών, και πάνω από όλα το design του aino.
Τρίτος ομιλητής, ο κύριος Μπακόπουλος από την mbryo (δείτε και το νέο του blog), που έχει έδρα τη Νεά Υόρκη. Τι κάνει η mbryo; Παίρνει νεογέννητα ή ακόμη και αγέννητα start-ups, και τα βοηθάει να ορθοποδήσουν. Λόγω εμπειρίας από το εξτερικό, ο κύριος Μπακόπουλος μας έδειξε κάποιες σκέψεις που έχει, κάποιες παρατηρήσεις σχετικά με τις τάσεις και τα trends στις επιχειρήσεις στην Αμερική.
Στην άλλη μεριά του Ατλαντικού λοιπόν, start-up σημαίνει ελευθερία και ασφάλεια. Οι επιχειρηματίες είναι συνήθως νέοι,ηλικίας 20 με 24 χρονών, με τεχνικό background, οι οποίοι αρκετές φορές αποχωρούν από το κολλέγιο όπου φοιτούν για να κυνηγήσουν το όνειρό τους. Στον τομέα της τεχνολογίας, τα start-ups είναι πλέον, όπως μας εξήγησε, πολύ φτηνά, αν και υπάρχουν 2 προβλήματα: Πρώτον, λόγω πληθώρας φιλόδοξων ανθρώπων, που θελουν να βγάλουν χρήματα, υπάρχουν πολλοί μιμητές, ενώ κατά δεύτερον, όταν ασχολείσαι με την τεχνολογία, ρισκάρεις πολύ, καθώς οι ρυθμοί εξέλιξής της είναι ραγδαίοι.
Τέλος, μας μίλησε για ένα blog που αναπτύσει, το www.thinkoutsidetheborders.com
Το επετειακό Open Coffee έκλεισε ένας άνρθωπος, που εκπροσωπεί ένα από τα πιο επιτυχημένα ελληνικά start-ups, ο Απόστολος Αποστολάκης, συνιδρυτής και συνιδιοκτήτης του e-shop.gr. Το e-shop, ξεκίνησε το 1998, από τρεις 23χρονους, σαν κάτι πολύ καινοτόμο για τα ελληνικά δεδομένα. Αυτή τη στιγμή είναι ένα από τα γνωστότερα ηλεκτρονικά καταστήματα, ενώ το 2007, οι τάξεις των πωλήσεών του άγγιξαν τα 72 εκ. Ευρώ.
Οι τρόποι επικοινωνίας με τους πελάτες, λίγο πολλοί γνωστοί, internet, e-shop points και φυσικά τηλέφωνο. Τομείς δραστηριοποίησης: πληροφορική, ήχος-εικόνα, κινητά, αναλώσιμα, entertainment.
Το ξεκίνημα δεν ήταν εύκολο. Στην αρχή πωλούσαν βιβλία, όπως το αμερικανικό Amazon, αλλά σύντομα άλλαξαν πορεία, καθώς είδαν πως δεν υπάρχει σεβαστό περιθώριο κέρδους. Στράφηκαν λοιπόν στα προϊόντα πληροφορικής. Τα πλεονεκτήματά της εταιρείας του απέναντι στους ανταγωνιστές ήταν: Μόνιμα χαμηλές τιμές, μεγάλη ποικιλία (καθώς δεν υπάρχει περιορισμός χώρου), online ενημέρωση από τις αποθήκες των προμηθευτών και τέλος το just in time ordering, με παραλαβή των εμπορευμέτων από τους προμηθευτές με ίδια μέσα (πλέον έχουν στην κατοχή τους 50 e-shop minivans).
Και φυσικά, όσο υπάρχει αύξηση των επισκεπτών, θα υπάρχει αύξηση των πωλήσεων!
Συμπέρασμα; Όπως είπε ο ίδιος ο κύριος Αποστολάκης, “η καινοτομία δεν πρέπει να μένει στο συρτάρι”!
ΥΓ: Τα πρακτικά είναι γραμμένα από τον Γ. Γκριτζάλα, και καθυστέρησαν λόγω “τεχνικών προβλημάτων”.
1 comment
Interesting wrap up, thank you very much.
Actually our new blog is now live, but the url is http://www.outoftheborders.com