Stream 08 Presentation [updated]

Below you can watch the slides from the Stream08 conference held at Marathon. Stream was a marketing focused unconference but attracted a great deal of web personalities and investors.

Our presentation was a (successful) attempt at taping on the power of the collective mind, and finding ways to improve the perceived problems here.

The presentation was intro-ed by George Tziralis, first part by Dimitris Athanasiadis and second by Georgios Kasselakis.


As always, negative comments are the most useful ones.

13 comments

  1. Πολύ καλό το think και το στήσιμο, ανεπαρκές(τατο) το περιεχόμενο, πολύ ίντερνετ -αν και δε ξέρω που απευθύνεται. Επειδή είδα σχόλια για την ελληνική κουλτούρα, εν τούτοις καμία αναφορά στο ότι δε ξέρουμε -και όπως πάει δεν πρόκειται να μάθουμε- να συνεργαζόμαστε, αλλά για όλα φταίνε τα κακά funds, και εμείς οι καλοί ιντερνετάδες, μου δημιούργησε μία ταση για…
    Το τέλος καλό, ότι είμαστε ανοιχτοί σε όλα. Είπαμε όμως να παινεύουμε το σπίτι μας, όχι και να ευλογούμε τα γένια μας για εσωτερική κατανάλωση…

  2. @Θέμη, Κάποιες παρουσιάσεις έχουν στόχο να δώσουν μια αντικειμενική εικόνα και να ενημερώσουν, κάποιες να διδάξουν, κάποιες να εμψυχώσουν και κάποιες να πετύχουν κάτι δεδομένου του κοινού. Η παρουσίαση πέφτει στην τελευταία κατηγορία.

  3. Παίδες το 10ο σλάιντ είναι σκέτο ψέμα. Κατά τ’ άλλα ωραία παρουσίαση για να προκαλέσει συζήτηση

  4. @nikan Νίκο, διαφωνώ. Από μία οπτική, μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι υπάρχουν και ελληνικές ‘φτηνές αντιγραφές’ κτλ. Αν το δεις όμως συγκριτικά με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, η Τουρκία και η Γερμανία είναι οι πρώτες που μου έρχονται στο νου, τότε συναντά κανείς ισχυρή καινοτομία στα ελληνικά δρώμενα.
    Περί ‘thinking outside the box’, το σκεπτικό έχει ως εξής: Στην Ελλάδα, ίσως και γενικότερα στις μεσογειακές χώρες, είμαστε εκ φύσεως ‘αντιδραστικοί’, με την έννοια ότι δεν αποδεχόμαστε αυτό που συμβαίνει γύρω μας ως ‘βέλτιστη λύση’ (σκέψου το από την εφαρμογή των νόμων και κανονισμών ως το οτιδήποτε), και προσπαθούμε πάντα να σκεφτούμε κάτι εναλλακτικό ή να αντιπροτείνουμε κάτι. Αυτό, κατά μία τουλάχιστον άποψη, είναι σπόρος καινοτομίας :)

  5. @George Tziralis Ρε συ Γιώργο αυτά είναι σοφιστείες. Η αλήθεια είναι ότι οι Έλληνες είναι συντηρητικοί και τολμούν λίγο. Το αν βρίσκουν κόλπα να κλέβουν το δημόσιο ή να αποφεύγουν την εφορία δεν συνιστά δημιουργικότητα/καινοτομία. Πάρε τη λίστα με τα startup που έχουμε μαζέψει να μου πεις πόσοι έχουν να παρουσιάσουν κάτι πραγματικά πρωτότυπο. Αλλά αυτό δεν είναι στοιχείο για να απογοητευτούμε. Είναι στοιχείο αυτογνωσίας για να ξέρουμε από που ξεκινάμε και τι έχουμε μπροστά μας, και κυρίως για να μην κοιτάμε εντός για παραδείγματα.

  6. @nikan Έπρεπε να δεις τις εταιρείες που κάλυπτε ο Scobble για την Fast στο σχετικό podcast. Τι κάνετε ; Είμαστε το επόμενο Youtube ; Τι κάνετε διαφορετικό ; Εεε πιστεύουμε ότι η μη διαφοροποίηση πραγματικά είναι η μυστική μας συνταγή.

    Αντίστοιχα θα μπορούσα να παραπέμψω σε OpenCoffee Ρουμανίας που θεωρείται από τα καλύτερα, αλλά και το αντίστοιχο techcrunch event στην Τουρκία.

    Οι ίδιοι δισταγμοί που υπάρχουν εδώ υπάρχουν και έξω. Και στο stream ακόμη σιχάθηκα να ακούω ότι ο καλός ο επιχειρηματίας δε χρειάζεται βοήθεια. Σε αυτό παρεμπιπτόντως συμφωνούσαν μόνο όσοι είχαν πολύ υψηλά έσοδα για τουλάχιστον 5 χρόνια. Οι άλλοι θυμούνταν πως είανι η πραγματική ζωή.

    Λες σε έναν άνθρωπο, οκ δούλεψες 3 χρόνια, έβαλες κάποια χρήματα στην άκρη, δεν θα τα ξοδέψεις τώρα με τη γυναίκα και το παιδί σου, θα πάρεις φόρα και θα τρέξεις σε εκείνο εκεί τον τοίχο. Σε ένα δίκαιο και ευνομούμενο κόσμο έχεις 10% πιθανότητα για τρελή επιτυχία, 40% για επιτυχία, 40% για αποτυχία και 10% να χρειαστείς φιλοξενία από τα πεθερικά σου.

    Δεν είναι μόνο θέμα τόλμης. Υπάρχουν ρεαλιστικά κωλύματα, εργαζόμαστε για να τα απαλύνουμε και δεν έχουμε καταφέρει ακόμα τίποτα.

    Παρεμπιπτόντως όπως τονίζω στις τελευταίες διαφάνειες ψάχνουμε για μια λύση που δεν είναι ύφους BRIC γιατί η Ελλάδα ΔΕΝ είναι η βορειότερη χώρα της Αφρικής, και γιατί στην ίδια σχεδόν κατάσταση είναι πολλές χώρες της Κεντροανατολικής Ευρώπης.

  7. Startups ελληνικές υπάρχουν και πιθανότατα κάποιες δεν τις ξέρουμε καθόλου. Ίσως να μην ξέρουμε και την ιστορία τους. Εγώ ακόμη και προχθές που μίλαγα με κάποιον από το open coffee κατάλαβα ότι λίγα πράγματα έχουν φανεί προς τα έξω για τις προηγούμενες start ups που είχαμε κάνει και ήταν στο 90% στο εξωτερικό.

    Το 2001 για παράδειγμα η start up που είχαμε κάνει τότε για free hosting που λέγοταν usfaz.com έπεζε στο νούμερο 3 στο google παγκοσμίως για free hosting (δείτε π.χ. εδώ http://www.google.com/search2001/search?hl=en&q=free+hosting&start=20&sa=N είναι στην 24 θέση σε εκείνο το index που έχει κάνει το Google διαθέσιμο).

    Μετά παίζαμε για έναν ολόκληρο χρόνο στη θέση 3 για “website design” με το site http://www.siteownersdesign.com. Παίρναμε 200 web design inquiries τη μέρα, όλα από Αμερική…

    Αργότερα κάναμε το Magnetcommerce.com και ακόμη και σήμερα παίζουμε στα ίσια τους ανταγωνιστές στο ecommerce SaS για multilingual stores (http://www.google.gr/search?hl=el&q=multilingual+ecommerce+software).

    Πολλά χρόνια, πολλές startups και αρκετές από αυτές σε παγκόσμιο επίπεδο. Δεν τα γράφω για να μου πείτε μπράβο αλλά για να φανεί ότι είναι doable. Κι άλλοι το πέτυχαν (π.χ. Άρης – http://www.likno.com / respect!!) και είμαι σίγουρος ότι και για μερικούς δεν έχουμε μάθει ακόμα.

  8. @nikan Συμφωνώ, είναι εν πολλοίς καινοτομική σκέψη, εκκρεμεί όμως στην πλειονότητα των περιπτώσεων η υλοποίησή της.
    Νομίζω προέκυψε consensus από τα τελευταία σχόλια.

  9. Το ερώτημα είναι απλό:
    πως μπορούμε να πείσουμε έναν έλληνα να συνεργαστεί με έναν άλλο έλληνα ώστε να παράγουν ένα κοινό αποτέλεσμα με κέρδος και για τους δύο.
    Και το startup έχει νόημα να επανεπενδύει αυτός που τον αγοράσανε και ουτω καθεξής. Είδατε κάτι τέτοιο πουθενά; έχει κάνει πουθενά το χρήμα κύκλο και δεν το κατάλαβα(με);

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *