4o Open Coffee Heraklion | Post-event

Τις πρώτες μέρες κάθε νέου έτους, είναι συνήθεια πολλών να αφιερωνόμαστε σε μια προσπάθεια ενδοσκόπησης, σε πράγματα που κατά τη διάρκεια του χρόνου μάθαμε, βιώσαμε και γνωρίσαμε. Μέσα από αυτήν τη διαδικασία, παίρνουμε αποφάσεις για τη χρονιά που τώρα ξεκινάει, για τις επιλογές που θα κάνουμε και για το άτομο που θέλουμε να είμαστε.

Μέσα από τη γνωριμία με χώρους του Ηρακλείου -που ίσως δεν είχες επισκεφτεί πιο πριν, τη συντροφιά μιας ζεστή κούπας καφέ ή μιας κρύας γευστικής μπύρας, τα events του Open Coffee Heraklion μας κράτησαν συντροφιά ολόκληρο το 2017.  Μέρες που είναι, καλούμαστε κι εμείς ως ομάδα να κάνουμε την ενδοσκόπησή μας, να πάρουμε καινούριες αποφάσεις, να θέσουμε τους νέους μας στόχους και να επιλέξουμε ποιοι θέλουμε να είμαστε το 2018.

Το 4o event μας πραγματοποιήθηκε στις 25 Νοεμβρίου, στο Enartia Venue -τα γραφεία των εταιριών Papaki και Top.Host. Πάνω από 100 συμμετέχοντες βρέθηκαν εκεί για να γνωρίσουν ενδεχόμενους τρόπους χρηματοδότησης και στήριξης των επιχειρήσεων, αλλά και να πάρουν ιδέες από επιτυχημένα παραδείγματα καινοτομίας από όλον τον κόσμο. Το Crop μας υποδέχτηκε, όπως πάντα, με τον πιο αρωματικό καφέ της πόλης και οι ομιλίες ξεκίνησαν.

Ο Σπύρος Αρσένης, Συντονιστής του Προγράμματος  ΝΒG Business Seeds, μας μίλησε για τις πρωτοβουλίες της Εθνικής Τράπεζας με σκοπό την ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας. Παρουσίασε το πρόγραμμα ΝΒG Business Seeds, τον fintech accelerator και το πρόγραμμα χρηματοδότησης i-fund μέσω crowdfunding, ενώ μας περιέγραψε παραδείγματα επιτυχημένων επιχειρήσεων που έχουν αξιοποιήσει τα παραπάνω προγράμματα. Έμφαση έδωσε στην εφαρμογή των προγραμμάτων σε συνεργασία με τους φορείς και τις ιδιωτικές πρωτοβουλίες της Κρήτης, τονίζοντας τη θετική ερευνητική και επιχειρηματική τάση εξέλιξης που μπορεί να υπάρξει στο άμεσο μέλλον.

 

O Γιάννης Κοπανάκης, Αντιπρύτανης στο ΤΕΙ Κρήτης και Διευθυντής του Εργαστηρίου Ηλεκτρονικής Επιχειρησιακής Ευφυΐας, μοιράστηκε μαζί μας την εμπειρία του από το πρόγραμμα International Visitor Leadership (IVLP) στις Ηνωμένες Πολιτείες και ήταν πραγματικά σαν να ήμασταν εκεί. Παρουσίασε παραδείγματα καλών πρακτικών καθώς και μια διαφορετική νοοτροπία ως προς την καινοτομία και την ανάπτυξη. Τόνισε ότι η Κρήτη κατέχει υψηλό δείκτη στην ερευνητική αριστεία, και πως αυτό που χρειάζεται για να αξιοποιήσει την ερευνητική της δυναμική στο έπακρο είναι η αλλαγή κουλτούρας. Συνεργασία, ανοιχτός τρόπος σκέψης και μια νοοτροπία πρωταθλητισμού κι όχι μετριότητας στους επιχειρηματικούς στόχους, μπορούν να δημιουργήσουν πολλά success stories στο οικοσύστημα του τόπου μας.

 

Η Μαρίσα Αντωνοπούλου, Υπεύθυνη Επιχειρηματικής Ανάπτυξης στο Action Finance Initiative-AFI, ανέλυσε τη σημασία αλλά και τον τρόπο ώστε μια επιχείρηση να έχει πρόσβαση σε κεφάλαια από άλλες πηγές χρηματοδότησης, όπως το εναλλακτικό χρηματοδοτικό εργαλείο των μικροπιστώσεων. Ανέφερε πετυχημένα παραδείγματα επιχειρήσεων, τις οποίες το AFI έχει ήδη υποστηρίξει, είτε στη δημιουργία είτε στην εξέλιξή τους, δίνοντας έμφαση όχι μόνο στη χρηματική τους στήριξη αλλά και στην καθοδήγηση και συμβουλευτική κατά την επιχειρηματική τους δραστηριότητα. Παράλληλα έδωσε έμφαση στη δυναμική του Ηρακλείου, και της Κρήτης γενικότερα, για μελλοντικές επιτυχημένες επιχειρήσεις.

Η τέταρτη συνάντηση του Open Coffee Heraklion έκανε λίγο πιο κατανοητό το “δύσκολο” κομμάτι της επιχειρηματικής πορείας, αυτό της χρηματοδότησης και της στήριξης. Οι ομιλητές μετέφεραν, μέσα από την προσωπική τους εμπειρία και το ρόλο τους, επιτυχημένα παραδείγματα επιχειρήσεων (υφιστάμενων και StartUps) που έχουν αξιοποιήσει προγράμματα, τεχνικές και συγκεκριμένη κουλτούρα και έχουν καταφέρει να αναπτυχθούν. Κυρίως όμως ανέδειξε τη δυναμική του οικοσυστήματος της Κρήτης, τόσο ερευνητικά όσο και επιχειρηματικά, γεγονός που ελπίζουμε να εμπνεύσει και να κινητοποιήσει την κοινότητα της πόλης μας.

Καλή χρονιά!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *