Open Coffee XII, τα πρακτικά

Επετειακό Open Coffee, αφού έκλεισε 1 χρόνο ζωής. Βέβαια, δε σας αποχαιρετάμε ακόμη, έρχεται ένα special Open Coffee, για το οποίο περισσότερα θα μάθετε σύντομα…

Την εκδήλωση άνοιξαν οι Γιώργος Γκριτζάλας και Νίκος Μπαρδάκης, παρουσιάζοντας το online κανάλι που στήνουν. To BlogChannel.gr αποτελεί ένα “χώρο συγκέντρωσης” εκπομπών και βίντεο δημιουργημένων από όλους όσους θέλουν να συμβάλουν. Όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να στείλουν ένα email στο info(παπάκι)blogchannel.gr. Δε γράφω περισσότερα, γιατί ήταν δική μου παρουσίαση… :P Σχολιάστε την εσείς! ;-)

Στη συνέχεια, οι Φώτος & Γιάννης Γεωργιάδης παρουσίασαν τη λύση που προτείνουν στο πρόβλημα εύρεσης στέγης προς ενοικίαση, το Rento! Στο site, καταχωρούνται πλήρη στοιχεία για το ακίνητο, μαζί με γεωγραφικές πληροφορίες και φωτογραφίες, τις οποίες αν δε μπορούν να τραβήξουν οι χρήστες, την διαδικασία την αναλαμβάνουν άτομα του site!Πως ξεκίνησαν; Επιχειρηματικό πλάνο, χρηματοδότηση από τον ΕΟΜΕΧ, υλοποίηση από τους ίδιους, με μπόλικες δυσκολίες στην πορεία λόγω internet culture στην Ελλάδα…

O Γιώργος Παπαδόπουλος, δικηγόρος, μας μίλησε για θέματα που άπτονται του ηλεκτρονικού εμπορίου, όπως ηλεκτρονικές δικαιοπραξίες, ηλεκτρονική δήλωση βούλησης, καθώς και για τις περιπτώσεις ακυρότητας και ακυρωσίας ηλεκτρονικής δήλωσης. Τέλος, μας τόνισε πως το spam εξακολουθεί να υπάρχει και να μεσουρανεί, γιατί πολύ απλά δεν τηρείται ο νόμος και δεν υπα;ρχουν κυρώσεις.

Η Βενετία Κουσία (PhD), διευθύνουσα σύμβουλος της ManPower Ελλάς, μας έδωσε τα χαρακτηριστικά του επιχειρηματία: θέλει να έχει τον έλεγχο, δε τον φοβίζει η αβεβαιότητα, θέλει να είναι ανεξάρτητος, όπου βλέπουν οι άλλοι πρόβλημα, αυτός βλέπει ευκαιρία.
Βέβαια, όπως είπε, το 25% των επιχειρηματιών γίνονται επιχειρηματίες λόγω ανεργίας, γεγονός απογοητευτικό… Για τον καθένα από εμάς, πρότεινε πως με βάση το ποιος είμαι, πρέπει να αποφασίσω τι θέλω να γίνω, για να μου έρθουν αυτά που θέλω.
Τέλος, ξεκαθάρισε πως δεν είναι πανάκεια να έχω μία αποτυχία επιχειρηματική στο βιογραφικό, ούτε ολέθριο σφάλμα, αρκεί να είμαι συνειδητοποιημένος.

Ο Δημήτρης Ανδρεάδης, Project Lead του JBossAS της Red Hat, ή αλλιώς του πιο δημοφιλούς OpenSource application server, μίλησε για την υπηρεσία του. Είπε πως το JBoss, ξεκίνησε το 99 από Γαλλία, αλλά βρήκε μεγάλη απήχηση, αφού έπιασε στον ύπνο τους “μεγάλους” του χώρου.
Τώρα αριθμεί πάνω από 30 community projects με πάνω από 500 contributors, ενώ το χρησιμοποιούν πολύ μεγάλες εταιρείες και κυβερνητικοί φορείς. Τέλος, έπασε 2 μύθους για τα προγράμματα ανοιχτού κώδικα:
Το ότι το ανοιχτό λογισμικό είναι δωρεάν και ότι το open soruce δεν είναι ώριμο.

Το Open Coffee έκλεισε με τον πολύ καλό Patrick de Laive, διοργανωτή του The Next Web, των συναντήσεων Open Coffee στο Αμστερντάμ, co-founder του Fleck και ‘διαρρήκτη‘ του σπιτιού του Michael Arrington. Ξεκίνησε ευχόμενος χρόνια πολλά στο web που πλέον είναι 14 χρονών και τόνισε πως αν και υπάρχουν πάρα πολλές start-ups στο internet, ακόμη είναι καλή εποχή για να ξεκινήσεις τη δική σου.

Αυτό συμβαίνει γιατί αυξάνονται διαρκώς οι συνδέσεις στο internet, ενώ ολοένα και μεγαλύτερα χρηματικά ποσά επενδύονται στον κυβερνοχώρο. Παραταύτα, λόγω ανταγωνισμού, ξεκαθάρισε πως το να είσαι επιχειρηματίας του ίντερνετ δεν είναι και ότι καλύτερο!
Πως χτίζεις ένα start-up?
Συστατικά: Ιδέα, ομάδα, χρόνος, λεφτά, δίκτυο, πνεύμα.
Οι ιδέες από μόνες τους δεν κάνουν τίποτα!
Η ερώτηση είναι: Θα πλήρωνα για την ιδέα;
Η ομάδα είναι πολύ σημαντική! Πρέπει ο ένας να είναι συμπληρωματικός του άλλου.
Ο χρόνος είναι πάντα ένα θέμα! Ειδικά όταν δουλεύεις!
Εξάλλου η ιδέα εξελίσσεται στο χρόνο!
Έκλεισε τονίζοντας πως πριν το ξεκίνημα δε χρειάζεσαι λεφτά! (τα χρειάζεσαι όμως στην πορεία μεγαλόνοντας!)
Δείτε το βίντεο, το quote στο τέλος είναι όλα τα λεφτά! ;-)

3 comments

  1. Πού μπορούμε να βρούμε το βίντεο του Patrick de Laive?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *