Open Coffee Ελλάδος – Η Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση

Έχουν συμβεί πολλά από την πρώτη μας συνάντηση, σχεδόν δύο χρόνια πριν. Μεγαλώσαμε αρκετά και ωριμάσαμε -ευελπιστούμε- αντίστοιχα, ταυτόχρονα οι απαιτήσεις αλλά και οι υποχρεώσεις μας έγιναν σαφώς περισσότερες. Για παράδειγμα, με προφανές το πρόβλημα εύρεσης αξιοπρεπούς χώρου φιλοξενίας για 300 άτομα, η τακτική της παραχώρησης μια αίθουσας “δωρεάν λόγω εκτενούς κατανάλωσης παρευρισκομένων” πλέον μοιάζει μη εφαρμόσιμη. Και, αντίστοιχα, το concept “no-budget” αποδεικνύεται συχνά υπερβολικά φιλόδοξο, αν όχι ουτοπικό.

Είμαστε πεπεισμένοι πως το έργο που έχει συντελεστεί ως σήμερα στην προσπάθεια που ονομάζεται “ελληνικό Open Coffee”, μαζί με το πλήθος και την ποιότητα όλων εκείνων που δίνουν το παρών στις διάφορες εκφάνσεις των δραστηριοτήτων μας, συνιστούν συστατικά που μπορούν να εξασφαλίσουν την συνέχεια και αειφορία του εγχειρήματος. Με λίγα λόγια, θεωρούμε το ελληνικό Open Coffee ως μία βιώσιμη πρωτοβουλία, η οποία και μπορεί να συνεχιστεί επιτυχώς με bottom-up συμμετοχή και grass-roots πρωτοβουλίες.

Επιπλέον, θεωρούμε πως οφείλουμε να προσδώσουμε στην ως τώρα προσπάθεια και τυπική μορφή. Με αυτό τον τρόπο, θα δοθούν περαιτέρω ευκαιρίες σε όσους επιθυμούν να αναδειχθούν μέσα από τη συνεισφορά τους, δίδοντας την ευκαιρία στους επόμενους να αναλάβουν από εκεί που οι άλλοι σταμάτησαν, και εξασφαλίζοντας το βέλτιστο της διαδοχής. Τα παραπάνω μας οδηγούν στην αναγκαιότητα ίδρυσης ενός νομικού προσώπου, το οποίο και θα λειτουργεί τυπικά ως ο φορέας διεξαγωγής των συναντήσεων πανελλαδικά, νομικό πρόσωπο το οποίο δεν μπορεί να είναι άλλο από μία Αστική Εταιρεία Μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα.

Όπερ και εγένετο. Εδώ και λίγες μέρες, η ΜΚΟ “Open Coffee Ελλάδος” αποτελεί γεγονός, με καταστατικούς στόχους τους

      Προώθηση των νέων τεχνολογιών στο χώρο της Πληροφορικής και του Διαδικτύου
      Προώθηση της σχετικής με νέες τεχνολογίες επιχειρηματικότητα
      Διοργάνωση & υποστήριξη δράσεων με στόχο τη διάδοση των σκοπών της
      Δικτύωση των νέων επιχειρηματιών, μεταξύ τους αλλά και με άτομα δυνητικών συνεργειών
      Διασύνδεση των σχετικών εγχώριων δράσεων με αντίστοιχες του εξωτερικού

και ιδρυτικά μέλη τους

      Αθανασιάδη Δημήτρη
      Αναγνώστου Νίκο
      Βρυώνη Παναγιώτη
      Γλέζο Δημήτρη
      Κασσελάκη Γιώργο
      Νούση Γιάννη
      Τζιραλή Γιώργο

Στην πράξη, τίποτε δεν πρόκειται να αλλάξει. Για παράδειγμα, δεν σκοπεύουμε να “εξελιχθούμε” σε συνδικαλιστικό φορέα. Εξ’ ου και ορίστηκαν ως ιδρυτικά μέλη τα πρόσωπα εκείνα που έχουν συνεισφέρει στο βάθος χρόνου της όλης προσπάθειας ως σήμερα. Μελλοντικά, σκοπεύουμε να επεκτείνουμε τη συμμετοχή στην ΜΚΟ σε όσους συνεισφέρουν αντίστοιχα, και μόνο σε αυτούς.

Θεωρούμε πως η εξέλιξη αυτή θα βοηθήσει βραχυπρόθεσμα στη βιωσιμότητα, αξιοπιστία και περαιτέρω ανάπτυξη του εγχειρήματος. Επίσης, μακροπρόθεσμα, φιλοδοξούμε πως θα συντελέσει ουσιαστικά στην επίτευξη των ιδρυτικών μας στόχων. Οι ελληνικές start-up είναι εδώ, και ήρθαν για να μείνουν.

34 comments

  1. Συγχαρητήρια σε όλους!

    Μία σοφή κίνηση που εξασφαλίζει το παρών και κυρίως το μέλλον του OC !

    Τα καλύτερα έρχονται…

  2. Well done. Οι 2 τελευταίες παραγράφοι είναι πολύ σημαντικό που αναφέρθηκαν.

    Ας συνεχιστεί πιο δυναμικά η στήριξη στο Open Coffee και τις Ελληνικές start-up.

  3. σόρρυ αλλά λες

    Για παράδειγμα, δεν σκοπεύουμε να “εξελιχθούμε” σε συνδικαλιστικό φορέα.

    τι σχέση έχει μια ΜΚΟ με συνδικαλιστικό φορέα;

  4. @Kouremenos Μάλλον καμία, ωστόσο το καθιστώ προκαταβολικά σαφές για την αποφυγή των όποιων παρανοήσεων.

  5. Νομίζω πως θα πρέπει ο μέσος αναγνώστης/παρευρισκόμενος να ξέρει την διαφορά. Τουλ αυτός πρέπει να είναι ο στόχος (με παράλληλο στόχο να μην δαιμονοποιούμε τον συνδικαλισμό αλά ΦΙ.Σ)

    Φιλικά

  6. Αρχικά θα ήθελα να ρωτήσω πως προέκυψαν αυτά τα ιδρυτικά μέλη και γιατί δεν έγινε μια ανοιχτή πρόσκληση για όσους θέλουν να συμμετάσχουν και να βοηθήσουν. Μου κάνει λίγο ΜΚΟ η οποία άνοιξε νύχτα.

    Ακόμη, από περιέργεια να ρωτήσω, μιας κι έχω να έρθω καιρό Ελλάδα και OC, ο Στέφανος ο Κωφόπουλος δεν είναι από τα άτομα όπου το έχουν τρέξει όλο αυτό; Γιατί δεν είναι μέσα;

  7. @Kouremenos Νίκο, δεν δαιμονοποιώ τον συνδικαλισμό (who am I to do so after all), ωστόσο καθιστώ σαφή την μη πρόθεσή μας για “εκπροσώπηση” έναντι δημόσιων φορέων κ.ά., “υποστήριξη δικαιωμάτων” κτλ, σκέψεις τις οποίες και μπορεί να πραγματοποιούσε ένας μέσος αναγνώστης που αναφέρεις, όσο δόκιμη μπορεί να είναι αυτή η έννοια.

    @Iordanou, George, όπως αναφέρθηκε και στο post, “ορίστηκαν ως ιδρυτικά μέλη τα πρόσωπα εκείνα που έχουν συνεισφέρει στο βάθος χρόνου της όλης προσπάθειας ως σήμερα”, νομίζω το κριτήριο είναι σαφές και επαναλαμβάνω ότι η πρόθεση δεν είναι να δημιοουργηθεί ένα φορέας με χιλιάδες μέλη κτλ, αλλά ένα νομικό πρόσωπο που κυρίως θα διαχειρίζεται τα ελαχιστοποιημένα οικονομικά ζητήματα που ανακύπτουν. Τα περί “νύχτας” δεν τα κατανοώ, εκτός και αν αναφέρεσαι σε US time. :)
    Ο Στέφανος δεν συμμετείχε για προσωπικούς λόγους, αν θέλει μπορεί ο ίδιος να αναφέρει περισσότερα.

  8. Εύχομαι κάθε επιτυχία, μπράβο! Το έδαφος είναι παρθένο και μπορείτε να κάνετε άπειρα ωραία πράγματα. Keep walking…

  9. Αγαπητοί φίλοι,

    Εκφράζοντας τη βεβαιότητά μου για το καλό των κινήτρων σας, επιτρέψετέ μου να εκφράσω δημόσια την κάθετη διαφωνία μου με την κίνησή σας και να σας καλέσω δημόσια να επανορθώσετε άμεσα.

    Το open-coffee όπως έχει τοποθετηθεί και συνεχίζει να τοποθετείται είναι ένας συλλογικός φορέας, είτε το θέλει ή όχι. Το είδα με χαρά μάλιστα να υποστηρίζει και εκδηλώσεις, όπως αυτή που θα γίνει στις 2 Μαΐου στο Stanford. Ας μην κρυβόμαστε: Για να υποστηρίζει κάποιος ένα event, είναι μια οντότητα. Κανένα πρόβλημα με αυτό – Το θέμα όμως είναι τι είδους οντότητα είναι και αν το κοινό έχει την ορθή αντίληψη του είδους.

    Οι Αστικές Μη-Κερδοσκοπικές Εταιρείες *ΔΕΝ* είναι συλλογικές οντότητες, εξ’ορισμού.

    Συλλογικές οντότητες είναι οι σύλλογοι. Ο τρόπος που δημιουργείται ένας σύλλογος είναι γνωστός σε όλους και γίνεται με τρια απλά βήματα:

    – Ανακοινώνεται μια ιδρυτική γενική συνέλευση των ανθρώπων εκείνων που ενδιαφέρονται για τον κοινό σκοπό (ώστε να μπορέσει να έρθει κάθε ενδιαφερόμενος)

    – Στη συνέλευση αυτή εκλέγεται μια προσωρινή διοικούσα επιτροπή που αναλαμβάνει τη νομιμοποίηση του συλλόγου (καταστατικό, πρωτοδικείο κλπ) και τη διενέργεια εκλογών

    – Γίνονται εκλογές, βγαίνει κάποιο ΔΣ το οποίο υλοποιεί τους σκοπούς του συλλόγου, κάνει γενικές συνελεύσεις, κλπ κλπ

    Ο,τιδήποτε γίνεται με άλλη λογική σίγουρα δεν είναι συλλογική οντότητα.

    1. Ποιός αποφασίζει και με ποιά νομιμοποίηση ποια είναι να μέλη της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας;
    2. Που έγινε ανοιχτή συζήτηση και συν-διαμόρφωση των σκοπών της εταιρείας;
    3. Στον έλεγχο τίνων υπόκεινται όσοι απαρτίζουν και διοικούν μια αστική και μη-κερδοσκοπική εταιρεία;

    κλπ κλπ θα μπορούσα να συνεχίσω για πολύ.

    Με άλλα λόγια: Η ίδρυση μιας αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας, ή κάθε άλλης οντότητας πλην του συλλόγου, σε ΚΑΜΙΑ περίπτωση δεν μπορεί (εξ’ορισμού!) να εκπροσωπεί μια κοινότητα. Οπότε, είτε θα πρέπει να το πει σε όλους ότι δεν εκπροσωπεί “τα ελληνικά start-ups” ούτε έχει κάποια σχετική πρόταση (λάθος) ή να εξελιχθεί σε σύλλογο (σωστό).

    Να φοβόμαστε όσους φοβούνται τις ανοιχτές δημοκρατικές διαδικασίες :-)

    Πάντα φιλικά,

    Δημήτρης Τσίγκος

  10. +1 από εμένα για όσα εκφράζει από Δημήτρης Τσίγκος. Παρόλο που δεν έχω συμμετάσχει οργανωτικά στο Open Coffee και δεν μπορώ φυσικά να ξέρω τα προβλήματα και τους περιορισμούς από τα μέσα, έχοντας όμως την εμπειρία συμμετοχής και οργάνωσης σε άλλες “no-budget” συλλογικότητες, με προβληματίζει η φράση ‘Και, αντίστοιχα, το concept “no-budget” αποδεικνύεται συχνά υπερβολικά φιλόδοξο, αν όχι ουτοπικό.’. Στη προσπάθειά μου να κατανοήσω την επιλογή δημιουργίας μίας ΜΚΟ, θα χαιρόμουν εάν εξωτερικεύονταν αυτοί οι περιορισμοί που καθιστούν το no-bugdet Open Coffee “ουτοπικό” -και όχι απλά δύσκολο-, και πώς μπορεί η ΜΚΟ να επιλύσει τους περιορισμούς αυτούς.

    Φιλικά
    Γιάννης Δημητρίου

  11. @Δημήτρη, Νομίζω ότι κάποια θέματα έχουν παρεξηγηθεί. Δυστυχώς επειδή για όλους μας ο χρόνος πιέζει δεν μπορέσαμε να αναλύσουμε όλες τις λεπτομέρειες αυτού που συγκροτούμε.

    Στο καταστατικό της ΜΚΟ ορίζουμε διαδικασίες εγγραφής μελλών και συμμετοχής τους σε αποφάσεις. Προφανώς και ο εσωτερικός κανονισμός μπορείς να περιμένεις ότι θα είναι αντίστοιχα δημοκρατικός.

    Νομική οντότητα σύλλογο δεν γνωρίζω. Μήπως αναφέρεσαι σε σωματείο ; Το σωματείο όμως έχει πιο περίπλοκη διαχείριση και αποτελεί πιο ισχυρή νομικά οντότητα. Εμείς επιλέξαμε την Αστική Μη Κερδοσκοπική λόγω της ευελιξίας που μας δίνει.

    Τώρα όσον αφορά τα τρία ερωτήματα που αναφέρεις:
    1. Αποφασίσαμε να ζητήσουμε (εμείς οι άνθρωποι που σπαταλούν περισσότερες ώρες από τον προσωπικό τους χρόνο για να τρέχουν τα opencoffee) την συμμετοχή άλλων ανθρώπων που είχαν συνεισφέρει σημαντικά στο θεσμό ή κρίναμε ότι θα ήθελαν να συμμετέχουν ενυπόγραφα στην νομική οντότητα. Κάποιοι πράγματι (α) μπορούσαν και (β) ήθελαν να συμμετέχουν, και κάποιοι για οποιοδήποτε λόγο δεν. Εν πάση περιπτώσει όμως μέλος μπορεί να είναι οποιοσδήποτε σύμφωνα με το ισχύον καταστατικό, μέλη του ΔΣ για την φάση της ίδρυσης επελέγησαν όπως ανέφερα.
    2. Η συζήτηση έγινε με μια σειρά από emails ανάμεσα στα υποψήφια μέλη που ανέφερα και όσα τελικά δεν μπόρεσαν ή δεν ήθελαν να συμμετέχουν τόσο νωρίς.
    3. Κάθε Αστική Εταιρεία κερδοσκοπική και μη υπόκειται σε έλεγχο αναφορικά με υποχρεώσεις που ορίζει μέσα στον καταστατικό της απέναντι στην Ελληνική πολιτεία. Αναφορικά με τον εσωτερικό της κανονισμό, απέναντι στα μέλη της.

    Δε φοβόμαστε τις δημοκρατικές διαδικασίες, αλλά σε κάθε περίπτωση κάποιες φορές πρέπει να πάρουμε αποφάσεις που ορίζουν το DNA αυτού που θέλουμε να δούμε να γίνεται.

    Είναι νωρίς για τέτοιου είδους κριτική.

    @Γιάννη, Λόγω του μεγέθους του πληθυσμού που συγκεντρώνουμε πολύ απλά δεν υπάρχουν πια χώροι που να διατίθενται δωρεάν και στους οποίους να κάνουμε κατανάλωση. Πρέπει να κάνουμε ενοικιάσεις. Επίσης κατά καιρούς προκύπτουν ταξιδιωτικά έξοδα, εκτυπώσεις, ενοικιάσεις εξοπλισμού κοκ.

    Η ίδρυση ΜΚΟ μας επιτρέπει να συγκεντρώνουμε χρήματα από χορηγίες που έχουμε κατά καιρούς, και τα οποία δεν υπόκεινται σε ΦΠΑ, και δεν ανήκουν σε κανέναν. Το καταστατικό δεν προβλέπει αμοιβές για μέλη διοικητικού συμβουλίου ή άλλου σώματος. Είναι απλή και κομψή λύση.

  12. @Tsigos Δημήτρη, η βάση του συλλογισμού σου είναι λανθασμένη. Τα περί του event στο Stanford, τα οποία και προφανώς θα ανακοινωθούν τις επόμενες μέρες μόλις είναι διαθέσιμες όλες οι λεπτομέρειες, δεν αφορούν “εκπροσώπηση” καμίας συλλογικότητας, ούτε “υποστήριξη” καμίας εκδήλωσης (πέραν των όσων συνδιοργανώνουμε), παρά μόνο εξιστόρηση της διαδρομής του ελληνικού Open Coffee μέχρι σήμερα στα ευήκοα ώτα των εκεί παρευρισκομένων. Αυτό ισχύει και στο σύνολο της όποιας παρουσίας μας ως σήμερα.

    Κατ’ επέκταση, δηλώνουμε σαφώς ότι δεν εκπροσωπούμε κανέναν, παρά μόνο τα μέλη μας. Και, για να γίνω ακόμα πιο σαφής, δεν μας ενδιαφέρει η μετεξέλιξη του Open Coffee σε εκπρόσωπο καμία συλλογικότητας, όπως για παράδειγμα η ΕΕΧΙ εκπροσωπεί τους Έλληνες Χρήστες Ίντερνετ, ή η ΟΕΣΥΝΕ τους Νέους Επιχειρηματίες, και ούτω καθεξής. Νομίζω τα παραπάνω σε απαλλάσουν από τους όποιους προβληματισμούς σου, τα περί επανόρθωσης ή φόβου περί δημοκρατικών διαδικασιών μάλλον δεν χρήζουν σχολιασμού :)

  13. Προσωπικά προσκαλώ όποιον έχει οποιοδήποτε σχόλιο να συναντηθούμε από κοντά να δούμε πώς θα μπορούσε καλύτερα να λειτουργήσει αυτό που πάμε να κάνουμε (το οποίο είναι αυτό που κάναμε ανέκαθεν). Το blog του OpenCoffee σίγουρα δεν είναι μέρος για μια τέτοια συζήτηση (not efficient enough).

    Δυστυχώς, προσωπικά δεν έχω χρόνο να εμπλακώ με μεγάλα γραφειοκρατικά ζητήματα. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν περίπλοκες συνελεύσεις, ετήσια εξελεγμένα ΔΣ, μεγάλα κείμενα που να εξηγούν τις (προφανώς για εμένα) καλές προθέσεις όλων κλπ. Ίσως το σωματείο να ήταν πιο “σωστό” για κάποια πράγματα, το θέμα είναι αν είναι αυτά που θέλουμε να αναλώσουμε το χρόνο μας.

    Ένας από τους κανόνες των startups είναι “Keep it simple”. Εμένα με ενδιαφέρει απλά να οργανώνονται τα OpenCoffee γρήγορα και ευέλικτα χωρίς να τρώει όλη την ευθύνη ο Γιώργος Τζιραλής. Η ύπαρξη της ΜΚΟ βοηθάει σε αυτό, έτσι “it’s a good thing”. Τώρα, το πώς μπορούμε να βελτιώσουμε το υπάρχον πλαίσιο είναι μια (πιθανώς) ενδιαφέρουσα συζήτηση face 2 face. Το κατά πόσον είναι και αρκετά σημαντική για να την κάνουμε αντί να γράφουμε κώδικα για τις startup μας είναι κι αυτό ένα θέμα που πρέπει να ληφθεί υπόψιν.

    Κυριακή απόγευμα, $me goes back to work.

  14. @Τσίγκος

    Δημήτρη προσωπικά δεν νιώθω κάποιο φόβο ούτε μου περνάει από το μυαλό ότι κάποιο από τα ιδρυτικά μέλη φοβάται τις δημοκρατικές διαδικασίες.

    Τους θεωρώ όλους εξαιρετικούς. Δέχομαι ότι υπάρχει μία πολύ μικρή πιθανότητα να έχω σχηματίσει λάθος άποψη για κάποια από τα παιδιά που τα γνωρίζω μόνο 2-3 χρόνια, αλλά εφόσον στα ιδρυτικά μέλη της ΜΚΟ είναι ο Γιάννης Νούσης που τον γνωρίζω 24 χρόνια και ο Παναγιώτης Βρυώνης που τον γνωρίζω 20 χρόνια, για εμένα δεν υπάρχει η παραμικρή σκιά σε αυτήν την προσπάθεια.

    Δεν θα κρίνω αν η επιλογή τους να γίνει ΜΚΟ είναι η καλύτερη, γιατί έτσι κι αλλιώς θα στήριζα οποιαδήποτε πρωτοβουλία βοηθάει τις ελληνικές “start-up”, και το Open Coffee είναι σίγουρα μία από αυτές.

  15. Προσωπικά χαίρομαι που υπάρχει εξέλιξη όλης αυτής της προσπάθειας που γίνεται, από τα παιδιά που οργάνωσαν και έτρεξαν το OC, που του έδωσαν υπόσταση στην Ελλάδα που τόσο χρειάζεται και επιδιώκει αντίστοιχες πρωτοβουλίες!

    Δεν με προβληματίζει καθόλου η μορφή που θα έχει μια περισσότερο οργανωμένη προσπάθεια και η ύπαρξη μιας ΜΚΟ δεν είναι σε καμία περίπτωση ούτε ύποπτη αλλά και δεν μπλοκάρει την δημιουργία συλλόγου απ’όσους το επιδιώξουν. Χρειάζεται καμιά εικοσαριά υπογραφές μια έδρα και ένα ιδρυτικό Δ.Σ. να τρέξει για τους σκοπούς του συλλόγου.

    Μακάρι να στεριώσουν ακόμα 10 παράλληλα events σαν το Open Coffee, μακάρι να γεμίσουμε startups και να καλλιεργηθεί ακόμα περισσότερο η κουλτούρα της Δράσης και της Διαφορετικής Αντίληψης για τα πράγματα!

    Είμαστε μικροί σαν χώρος, είμαστε μικρή σαν χώρα, ας αναλογιστούμε τι πετύχαμε μέχρι τώρα με τις αυτοσχέδιες συναντήσεις και την αλληλεπίδραση μεταξύ μας. Ας σκεφτούμε τι υπήρχε πριν το OC, το Jelly, το GGD και ότι άλλο εκεί έξω…Σκεφτείτε τι πετύχαμε!

    Προσωπικά με ενδιαφέρει η όλη “φάση”, ας γίνει ότι χρειάζεται για να συνεχίσει να υπάρχει το ίδιο αποδοτικά και έξυπνα, το ίδιο unofficial και αυθεντικά. Τώρα αν κάποιοι “κερδίζουν” απ’όλες αυτές τις προσπάθειες δεν με αφορά και στην τελική καλώς το πράττουν! Ο χρόνος και το αποτέλεσμα κρίνει όλους και όλα!

    Σίγουρα η διαφάνεια και η ανοιχτές διαδικασίες είναι ο δρόμος που θα δώσει χρησιμότητα και υπεραξία στην μικρή Ελληνική σκηνή!

  16. @Tsigos

    Δημήτρη,

    Η αλήθεια είναι ότι αντιμετωπίζω με ιδιαίτερη έκπληξη το σχόλιό σου. Όχι τόσο για το περιεχόμενο αλλά για το γεγονός ότι ενώ κάνουμε κοινές προσπάθειες σε άλλη ΜΚΟ (Ο.Ε.Σ.Υ.Ν.Ε.), δεν προηγήθηκε ένα τηλεφώνημα από μέρους σου ώστε να το συζητήσουμε μαζί. Θέλω περισσότερο να πιστεύω ότι απλά δεν είδες το όνομα μου στη λίστα καθώς σίγουρα αισθάνομαι πολύ άσχημα όταν κατηγορούμαι για μη δημοκρατικές διαδικασίες από κάποιο φίλο.

    @all

    Σαν γενικό σχόλιο θα ήθελα να πω ότι προσωπικά υποστηρίζω όλες τις δράσεις που πιστεύω ότι μπορούν να συνεισφέρουν στην ανάπτυξη μίας υγειούς επιχειρηματικότητας. Χρόνια τώρα ασχολούμαι με τον ΕΣΥΝΕ. Παράλληλα ασχολούμαι και με το Open Coffee. Επίσης βοηθάω όσο μπορώ με τον τρόπο μου και τη Jade, ενώ ταυτόχρονα συμμετέχω και προσπαθώ να διαδίδω στον κύκλο μου και άλλα events όπως το GGD, το Jelly, το Mediacamp και άλλα workshops και camps. Σίγουρα θα είμαι κοντά και σε οτιδήποτε άλλο προκύψει, όποιος κι αν το δημιουργήσει και σε οποιαδήποτε μορφή κι αν αυτό φτιαχτεί.

  17. Αγαπητοί φίλοι,

    Όταν γράφω πως η σύσταση μιας αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας είναι μια μη ανοιχτή δημοκρατική διαδικασίας, δεν το γράφω για να κατηγορήσω κανέναν αλλά γιατί έτσι είναι, by definition.

    Οι απαντήσεις του στυλ “δεν είχαμε χρόνο” (για τι πράγμα;), “χρειάζεται έδρα” (γιατί, η αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία, δεν χρειάζεται;) “έχει overhead” (που είναι λιγότερα από εκείνο της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας…), ή “θέλει 21 άτομα” (την στιγμή που στο OC έχουμε εκατοντάδες…), είναι τουλάχιστον διασκεδαστικές :-) Διαβάστε τες πάλι και θα συμφωνήσετε.

    Η απάντηση του Γιώργου Τζιραλή ήταν 100% straight και με βρίσκει σύμφωνο. Από την στιγμή που το OC δεν επιδιώκει να είναι ένας “συλλογικός φορέας”, δεν υποχρεούται στις “ανοιχτές δημοκρατικές διαδικασίες” ενός συλλόγου, και το θέμα τελειώνει εδώ. (Sorry George, δεν ήξερα ότι δεν είχε ανακοινωθεί το event @Stanford, το είχα πάρει από το newsletter του Hellenic-SIA, οπότε νόμιζα ήταν public…)

    Απλά, η δική μου άποψη είναι πως τα ελληνικά Start-Ups **χρειαζόμαστε*επειγόντως** έναν συλλογικό φορέα εκπροσώπησης, για δεκάδες λόγους που έχουμε συζητήσει από καιρό.

    Ο φορέας συλλογικότητας δημιουργείται με έναν απλό αλγόριθμο: Ανοιχτό κάλεσμα, διαβούλευση – συνδιαμόρφωση για τα μέλη, σκοπούς, κανονισμούς και μέσα (δλδ: καταστατικό), ιδρυτική γενική συνέλευση, εκλογές κλπ. Ανοιχτές δημοκρατικές διασικασίες με τη συμμετοχή ΟΛΩΝ των ενδιαφερομένων δηλαδή :-)

    Τέλος, για τον πολύ καλό φίλο & συνεργάτη Γιάννη Νούση, Γιάννη αν πήρες κάτι από αυτά που λέω προσωπικά, να ζητήσω δημόσια συγγνώμη. Όμως δεν είπα τίποτα προσωπικό. Απλά πιστεύω πως τα ελληνικά start-ups χρειάζονται ανοιχτή συλλογικότητα (δλδ, συλλόγους) και όχι κλειστά clubs (αστικές μη κερδοσκοπικές εταιρείες).

    Τα τελευταία 9 χρόνια τα έχω αφιερώσει στη δημιουργία high-tech start-ups και σκοπεύω να συνεχίσω ο να το κάνω όσο αντέχω. Το καθήκον που έχω, τόσο σαν δημιουργός start-up όσο και σαν εκπρόσωπος συλλογικών φορέων όπως η Ένωση Πληροφορικών και η Ομοσπονδία Νέων Επιχειρηματιών, είναι να επιμένω πάντοτε για συλλογικότητα και αντιπροσωπευτικότητα – και θα συνεχίσω να το κάνω κάθε στιγμή.

    Θεωρώ το Open Coffee μια εντυπωσιακά θετική διαδικασία και θα ήμουν ευτυχής εάν εξελισσόταν σε μια συλλογική οντότητα – θα ήταν κάτι πολύ καλό για τα ελληνικά start-ups. Από εκεί και πέρα, κρατώντας την άποψή μου αυτή, θα με βρείτε συμπαραστάτη σε ο,τιδήποτε θετικό κάνετε.

    Πιστέψτε με όμως, αν ενστερνιστείτε τις ανοιχτές δημοκρατικές διαδικασίας, ιδιαίτερα στην στιγμή της δημιουργίας, τα ελληνικά start-ups έχουν μόνο να κερδίσουν.

    Πάντα φιλικά,

    Δ.

  18. (είχα γράψει και το πρωί μια απάντηση που δεν εμφανίστηκε – ίσως κάποιο λάθος από μεριάς μου – sorry λοιπόν αν βγει 2η φορά)

    Αγαπητοί φίλοι,

    Όταν γράφω πως η σύστασης μιας αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας δεν είναι τμήμα μιας ανοιχτής δημοκρατικής διαδικασίας δεν το λέω για να κατηγορήσω κάποιον, το γράφω γιατί έτσι είναι by definition.

    Αν ξαναδιαβάσετε τις απαντήσεις στο post μου, θα δείτε πως υπάρχει γενικά μια σύγχυση η οποία είναι στα όρια του διασκεδαστικού :-) Π.χ. “ο σύλλογος χρειάζεται έδρα” (λες και η αστική εταιρεία δεν χρειάζεται), “η δημιουργία του συλλόγου έχει overhead” (που είναι στην πραγματικότητα μικρότερο της αστικής εταιρείας), “για σύλλογο χρειάζονται 21 μέλη” (την στιγμή που στο OC έχουμε εκατοντάδες) κλπ.

    Η απάντηση του Γιώργου Τζιραλή ήταν 100% straight και με βρίσκει *απόλυτα σύμφωνο*. Η διαφωνία μου είναι απλή & ξεκάθαρη: Κρίνω πως τα ελληνικά start-ups *ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ* έναν συλλογικό φορέα εκπροσώπησης, πράγμα που η αστική μη κερδοσκοπιση εταιρεία OC λέει ξεκάθαρα πως δεν επιδιώκει να κάνει – – και δεν θα μπορούσε άλλωστε, εξ’ ορισμού.
    (btw – sorry George, δεν ήξερα πως δεν είχε ανακοινωθεί το event @Stanford, το είχα λάβει από το newsletter του Hellenic SIA στο οποίο μετέχει η vtrip και θεώρησα πως είναι public info).

    Υπό αυτή την έννοια ΠΡΕΠΕΙ να γίνει ένα ανοιχτό κάλεσμα στο οποίο να απαντήσουν ΟΛΟΙ όσοι είναι στο χώρο των start-ups, να γίνει ανοιχτή & συλλογική διαμόρφωση των βασικών όρων (ποιός ο σκοπός, ποιά τα μέλη, ποιές οι διαδικασίες εγγραφής, ποιός ο ρόλος της διοίκησης – – με άλλα λόγια: Καταστατικό), να γίνει ιδρυτική γενική συνέλευση (π.χ. σε ένα open-coffee) που θα βγάλει προσωρινή διοικούσα επιτροπή, θα γίνουν μετά εκλογές κλπ.

    Τα start-ups πρέπει να δίνουν μαθήματα δημοκρατίας, αυτό εξάλλου μας διδάσκει και η τρέχουσα οικονομική κρίση. Επιμένω λοιπόν πως τα ελληνικά start-ups έχουν ανάγκη ενός ανοιχτού συλλογικού φορέα (σύλλογος) πολύ περισσότερο από ένα κλειστό club (αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία).

    Θεωρώ το open coffee μια εντυπωσιακά θετική διαδικασία που έχει όλες τις προδιαγραφές να εξελχθεί σε έναν συλλογικό φορέα οπότε σας καλώ ανοιχτά να κινηθείτε στην κατεύθυνση αυτή.

    Στον πολύ καλό φίλο και συνεργάτη Γιάννη Νούση, του λέω πως αν “πήρε προσωπικά” κάτι απ’ όσα έγραψα, αφενός του ζητάω δημόσια συγγνώμη, αφετέρου επαναλαμβάνω πως δεν έχω τίποτα προσωπικό με κανέναν. Γνωρίζω τη συμβολή του Γιάννη στον ΕΣΥΝΕ της Αθήνας και στην ΟΕΣΥΝΕ καθώς και σε πλήθος άλλων forum και προφανώς δεν μπορώ να πω τίποτα εναντίον των προθέσεών του. Είμαι βέβαιος πως και εσύ Γιάννη αν το σκεφτείς θα καταλήξεις πως μια ανοιχτή δημόσια συλλογική οντότητα είναι πολύ καλύτερη από μια αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία.

    Τα τελευταία 9 χρόνια τα έχω αφιερώσει στη δημιουργία start-ups και σκοπεύω να συνεχίσω να το κάνω όσο αντέχω. Από αυτή μου τη δραστηριότητα καθώς επίσης και από τη θέση μου στην Ένωση Πληροφορικών και την Ομοσπονδία Νέων Επιχειρηματιών έχω καθήκον να παρέμβω την στιγμή αυτή και απευθυνόμενος προς όλους τους φίλους του open coffee community να πω ότι:

    – Είναι απόλυτα ξεκάθαρο ότι τα ελληνικά start-ups χρειάζονται έναν συλλογικό φορέα εκπροσώπησης
    – Είναι απόλυτα ξεκάθαρο πως το open coffee έχει όλες τις προδιαγραφές για να εξελιχθεί στον φορέα αυτό
    – Είναι απόλυτα ξεκάθαρο πως ο δρόμος των ανοιχτών δημοκρατικών διαδικασιών και της συνδιαμόρφωσης θέσεων και καταστάσεων είναι ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ.

    Από εκεί και πέρα τα πράγματα είναι απλά: Καθένας ας αναλάβει τις ευθύνες του.

    Προσωπικά θα με βρείτε ενεργό συμπαραστάτη με όλες μου τις δυνάμεις σε κάθε κίνηση για την ανάπτυξη των ελληνικών start-ups, στην υψηλή τεχνολογία με προϊοντική κουλτούρα και εξαγωγική λογική!!!

    Για όποιον θέλει να το συζητήσουμε προσωπικά: e. tsigos@gmail.com, m. 6944563690

    Πάντα φιλικά,

    Δ.

  19. Δημήτρη,

    Σε ευχαριστώ πολύ για τη διευκρίνιση. Συμφωνώ ότι οι ανοικτές διαδικασίες είναι προς όφελος όλων μας.

    Τώρα στην ουσία του θέματος πιστεύω ότι κανείς δεν μπορεί να εκπροσωπήσει οποιαδήποτε ευρεία έννοια. Γι’ αυτό και εγώ προσπαθώ και συμμετέχω στις περισσότερες προσπάθειες. Βέβαια αυτό είναι μεγάλη κουβέντα και σίγουρα θα ήταν καλό να το συζητήσουμε κάποια στιγμή από κοντά.

  20. @Tsigos Jim, (το προηγούμενο σχόλιό σου έμεινε στα pending, και δεν τα ελέγχω πολύ συχνά, είναι πάνω και τα δύο τώρα) τα περί καθήκοντος είναι νομίζω υπερβολές, και ίσως θα έπρεπε να είχες αποφύγει τα περί επίκλησης δημοκρατικών αξιών κτλ, στην πλειονότητα των περιπτώσεων αυτά επικαλείται κάποιος όταν θίγονται κάποια συμφέροντά του (το οποίο και πιστεύω δεν συνάδει με την δεδομένη περίπτωση). Θα ήθελα να σταθώ ωστόσο στα περί εκπροσώπησης, προσπερνώντας τα υπόλοιπα.

    Όταν αναφέρεσαι σε “εκπροσώπηση των ελληνικών start-up”, σε τι αναφέρεσαι; Εκπροσώπηση απέναντι σε ποιον; Στην ελληνική πολιτεία; Μα, δεν μας ενδιαφέρει η “διεκδίκηση δικαιωμάτων”, χρηματοδοτήσεων κτλ. Στα ελληνικά old media; This is crap. Σε διεθνείς οργανισμούς; Μα, όσοι εστιάζουν στην ουσία δεν ασχολούνται με τυπικότητες, και οι τυπικοί μάλλον δεν παράγουν έργο. Νομιμοποίηση εκπροσώπησης, προεδρισμοί και τα τοιαύτα είναι μάλλον στρεβλώσεις από τους στόχους μας, εξ’άλλου αν κάποιος θέλει να είναι συνεπής σε όσα υποστηρίζει και προωθεί, τότε οφείλει ο ίδιος να είναι παθιασμένος (νέος) επιχειρηματίας, και αν είναι σοβαρός σε αυτό που κάνει μάλλον δεν έχει χρόνο να ξοδέψει σε όλες τις τυπικότητες που αναφέρεις. Για το λόγο αυτό, σαν Open Coffee MKO θέλουμε να εστιάσουμε στην ουσία, εκεί που υπάρχει πραγματικά προστιθέμενη αξία, όπως σαφώς υπάρχει για παράδειγμα σε κάθε δράση μας ως σήμερα, και να αφήσουμε τα “προνόμια” της όποιας “εκπροσώπησης” σε άλλους. Τα σέβη μου :)

  21. Πολλά συγχαρητήρια και από μένα – παρά το γεγονός πως έχω βρεθεί μόνο σε ένα opencoffee.

    Με την ευκαιρία δυο-τρεις επισημάνσεις .

    Κατά την διάρκεια του 1st SEO Workshop Athens, που δεν μπόρεσα να έρθω λόγω ημέρας και ήταν λογικά όλοι εκεί, η ΝΕΤ παρουσίασε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων με τη βοήθεια του Βασιλάκου θέμα για τα Open Coffee. Συγχωρήστε με αν έχει αυτό αναφερθεί και αλλού και για την καθυστερημένη ενημέρωση (αλλά τώρα βρέθηκε χρόνος να σχολιάσω και να κάνω βόλτα από blogs κλπ.), αλλά η παρουσίαση ήταν νομίζω πολύ καλή (φαντάζομαι θα είχατε feedback από κόσμο ή έστω traffic στο site), και ιδιαίτερα επικοινωνιακός (γράφει στο γυαλί με άλλα λόγια) ο Γιώργος Τζιράλης που έκανε σχετικές δηλώσεις (ο μόνος άσχετος που δεν τον ήξερε ήμουν εγώ – και τον θυμήθηκα από τη σύντομη γνωριμία στο media camp athens).

    Δεύτερον, παρά το ότι εύλογα θα εκτεθώ ως υπερβολικός κλπ. κλπ. – άλλωστε αυτό μόνιμα συμβαίνει :) – θεωρώ πως τόσο φρέσκιες πρωτοβουλίες πρέπει να χαρακτηρίζονται, εκτός των άλλων, και από την άψογη παρουσίασή τους (πράγμα το οποίο το ξέρετε καλύτερα από μένα), γι’ αυτό και αισθάνομαι την υποχρέωση να σας επισημάνω ότι το «πεποισμένοι» (που χτυπάει πραγματικά στο μάτι μόλις ανοίξεις το post) χρειάζεται διόρθωση σε «πεπεισμένοι».

    Τέλος, για όσους έχουν υπόψη τους τη συζήτηση περί ΜΚΟ, νομίζω πολύ σωστά έγινε η επισήμανση «δεν σκοπεύουμε να “εξελιχθούμε” σε συνδικαλιστικό φορέα», αλλά και οι διευκρινήσεις στα comments.

  22. @Evangelos Ευχαριστώ για (τα λοιπά σχόλια και) το “πεποισμένοι”, όσες φορές και αν το έβλεπα θα νόμιζα ότι ήταν σωστό… :)

  23. Όταν αναφέρεσαι σε “εκπροσώπηση των ελληνικών start-up”, σε τι αναφέρεσαι; Εκπροσώπηση απέναντι σε ποιον; Στην ελληνική πολιτεία; Μα, δεν μας ενδιαφέρει η “διεκδίκηση δικαιωμάτων”, χρηματοδοτήσεων κτλ.

    Αγαπητέ φίλε,

    Με μεγάλη χαρά βλέπω ότι σε λιγότερο από τρεις μήνες άλλαξες γνώμη και με τα χρήματα της Πολιτείας έγινε το OpenFund (υποθέτω όταν έγραφες αυτό το post, οι σχετικές διεργασίες δεν είχαν καν ξεκινήσει).

    Το κράτος έχει **καθήκον** να ενισχύσει τα Start Ups και όλοι εμείς έχουμε επίσης **καθήκον** να φροντίσουμε ώστε το κράτος να ανταποκριθεί στην αποστολή του.

    Τα σέβη μου :-)

  24. Δημήτρη, ομολογώ πως, για μία ακόμη φορά, δεν μπορώ να παρακολουθήσω το συλλογισμό σου.

    “Με τα χρήματα της πολιτείας έγινε το Openfund.”
    Αυτό από πού προέκυψε; Είδες να έχουμε την οποιαδήποτε ανάμειξη με τον οποιοδήποτε κρατικό φορέα; Εκτός αν εννοείς την Τράπεζα Πειραιώς ως τέτοια (;!)…

    Προς πληροφόρησή σου, οι διεργασίες για το Openfund έχουν ξεκινήσει εδώ και σχεδόν ένα χρόνο, απλά θεωρούμε σκόπιμο να έχουμε κάτι χειροπιαστό και ολοκληρωμένο ως πρόταση, ρεαλιστικό και με επαφή με την πραγματικότητα, προτού διατυμπανήσουμε με spam προς όλους την όποια “πρωτοβουλία”. (Και, πίστεψέ με, από το να έχεις την πρωτοβουλία, μέχρι να την υλοποιήσεις, ο δρόμος είναι *πολύ* μακρύς και δύσβατος.)

    Αναφορικά με τα περί “καθήκοντος” του κράτους κτλ, τα επιχειρήματα αυτά αρμόζουν σε ανθρώπους με πολιτικές βλέψεις, όχι με επαφή με το ρεαλισμό της αγοράς, και μας αφήνουν μάλλον αδιάφορους…

    Τέλος, επέτρεψε μου να καταστήσω σαφές πως το Openfund δεν έχει καμία σχέση με το Open Coffee και την σχετική ΜΚΟ, οπότε η σχετική κουβέντα μάλλον δεν αρμόζει εδώ.

  25. Γιώργο,

    – Σαφώς και αναφέρομαι στην Πειραιώς, η οποία έχει VC Fund με 50% κρατική συμμετοχή του ΤΑΝΕΟ, δηλαδή κεφάλαια δικά σου, δικά μου και όλων των υπολοίπων μας.

    – Η θέση ότι “το Open Coffee δεν έχει καμία σχέση με το Openfund” είναι πολύ ενδιαφέρουσα.

    – Για την απόσταση που χωρίζει οποιαδήποτε πρωτοβουλία από την υλοποίησή της, με βρίσκεις απόλυτα σύμφωνο και παράλληλα να δηλώσω ότι εκτιμώ πολύ το γεγονός ότι η πρωτοβουλία του OpenCoffee έφτασε σε απτά αποτελέσματα και σε όλους όσους έχουν βοηθήσει για αυτό αξίζουν πολλά συγχαρητήρια.

    – Διαφωνώ όμως με την τοποθέτηση σου περί “καθήκοντος” και “πολιτικής”. Το ΤΑΝΕΟ, ένας κρατικός φορέας, αυτή την στιγμή διαχειρίζεται περισσότερα από 200 Μ€ και ναι, είναι καθήκον μας να φροντίσουμε να πάνε στα Start Ups – – τουλάχιστον πολλά από αυτά.

    – Η δημόσια διατύπωση της άποψης ότι οι entrepreneurs έχουμε λόγο για την στρατηγική επένδυσης δημοσίων κεφαλαίων (ότι π.χ. προτιμούμε επενδύσεις στην Indifex, στη Likno και στην Future Acoustics παρά στα mastiha shop και στον Κρόκο Κοζάνης), δεν μας κάνει “ανθρώπους με πολιτικές βλέψεις” αλλά αντίθετα αποδεικνύει ότι έχουμε τον “ρεαλισμό της αγοράς”

    Κλείνω, αντιγράφοντας παλιότερό μου post σε αυτό το thread:

    Προσωπικά θα με βρείτε ενεργό συμπαραστάτη με όλες μου τις δυνάμεις σε κάθε κίνηση για την ανάπτυξη των ελληνικών start-ups, στην υψηλή τεχνολογία με προϊοντική κουλτούρα και εξαγωγική λογική!

    Πάντα φιλικά,

    Δ.

  26. Δημήτρη, χωρίς να είμαι εκπρόσωπος του ΤΑΝΕΟ, νομίζω ότι η συμμετοχή του ελληνικού δημοσίου σε αυτό είναι μάλλον μειοψηφική, το ΤΑΝΕΟ είναι ανεξάρτητη οντότητα. Επίσης, δεν αναφέρθηκε ότι η Πειραιώς συμμετέχει στο Openfund με ή χωρίς το Πειραιώς ΤΑΝΕΟ fund, και η θεώρηση ότι η Τράπεζα είναι κρατικός οργανισμός επειδή ένα πολύ μικρό κομμάτι της δρστηριότητάς της συγχρηματοδοτείται από το ΤΑΝΕΟ (με όσα ανέφερα προηγούμενα περί αυτού), μάλλον δεν αντέχει σχολιασμού.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *