OpenCoffee Θεσσαλονίκης, 5η συνάντηση, τα πρακτικά

Ακόμη μια συνάντηση για τη Θεσσαλονίκη, η οποία ήταν κατά γενική ομολογία πολύ καλή ™ . Και αυτή τη φορά είχαμε μεγαλύτερο πληθυσμό, περισσότερα από 50 άτομα, πράγμα που σημαίνει οτι α) κάτι καλό συμβαίνει, β) η πόλη είναι ώριμη για διοργανώσεις με κέντρο το επιχειρείν.

Οι παρουσιάσεις που έγιναν ήταν περισσότερες από τις προγραμματισμένες λόγω αυξημένου ενδιαφέροντος:

 • Ο Στέφανος Κωφόπουλος, ο οποίος είναι ένας από τους δύο βασικούς συνδιοργανωτές του OpenCoffee Αθήνας. Έπειτα από σύντομη μνεία στις βασικές του απασχολήσεις σαν επαγγελματία blogger με τα pestaola.gr και makeathensgreen.gr, καλωσόρισε το κοινό και εξήγησε σύντομα το στόχο των συναντήσεων για τους νέους παρευρισκόμενους.
 • Η Γιάννα Παζυνά, παρουσίασε τεχνικές ranking δικτυακών τόπων και συζήτησε τις αδυναμίες τους. Συγκεκριμένα το Alexa toolbar και το πόσο ασήμαντο πραγματικά είναι, το Pagerank που χρησιμοποιείται για την διαλογή αποτελεσμάτων αναζήτησης στο Google, καθώς και μετρήσεις που γίνονται απευθείας πάνω σε κάθε σελίδα ή με ανάλυση logs.
 • Οι Στέφανος Βασδέσης και Γιάννης Νούσης, παρουσίασαν τις προσπάθειές τους στο χώρο του Social Networking, μέσα από το Zuni.gr ένα δίκτυο με στόχο Έλληνες φοιτητές και προσαρμοσμένο στην πραγματικότητα των Ελληνικών πανεπιστημίων. Επίσης έδειξαν άλλες εφαρμογές με στόχο το Facebok, τεκμηρίωσαν την άμυνά τους απέναντι σε μεγαλύτερους παίκτες του χώρου και εξήγησαν πως κινήσεις όπως το OpenSocial και η έλευση των widgets επιτρέπουν στους χρήστες να υπάρχουν ταυτόχρονα σε πολλά social networking sites.
 • Οι Αλέξανδρος Αργυρίου και Δημήτρης Μουστάκας, παρουσίασαν το www.n00b.gr και για τη Θεσσαλονίκη. Το n00b παρέχει οδηγούς χρήσης λογισμικού με στόχο απλούς χρήστες καθώς και fora που παρακολουθούνται από εντεταλμένους χρήστες και γενικά παρέχουν ένα εγγυημένα υψηλό επίπεδο υπηρεσίας.
 • Ο Άγγελος Μαγκλής, εκπροσωπόντας την Atlantis συμβουλευτική, μίλησε για θέματα εξεύρεσης κεφαλαίου για νέες επιχειρήσεις και το ρόλο των συμβουλευτικών επιχειρήσεων στο στήσιμο ενός επιτυχούς start-up. Αναφέρθηκε στο επιτυχημένο παράδειγμα της Wadja, και έδωσε συμβουλές προς ναυτιλομένους στα επικίνδυνα αυτά νερά.
 • Ο Θοδωρής Δουνάς, υποψήφιος διδάκτωρ αρχιτεκτονικής, παρουσίασε τεχνικές αυτόματης παραγωγής κτιρίων που υπακούουν σε περιορισμούς. Χρησιμοποιώντας συμβολικές γραμματικές και κανόνες παραγωγής που τρέχουν σε αυτές, έδειξε πως είναι δυνατόν να παραχθεί ένα πραγματικό σχέδιο που ικανοποιεί περιορισμούς όπως κανόνες πολεοδομίας ή άμεση επικοινωνία διαφόρων δωματίων μεταξύ τους κ.α. . Η εργασία του Θοδωρή έχει ενδιαφέρον σε επιχειρηματικό επίπεδο και προσωπικά περιμένω να δω περισσότερα από αυτή.
 • Η Μαρία Μυτιλινάκη, νεότατη ιδρυτής και μάνατζερ του Seven Film Gallery, ενός boutique καταστήματος ενοικίασης ταινιών, συζήτησε θέματα συγκρότησης και διατήρησης πελατών για μια ιδιαίτερα εξεζητημένη αγορά. Από την παρουσίαση της Μαρίας κρατώ το οτι δεν έχουν λόγο να φοβούνται την πειρατεία, γιατί έτσι και αλλιώς το υλικό που ενοικιάζουν είναι απίθανο να το βρει κανείς online. Η Μαρία επίσης αναφέρθηκε σε τρόπου εναλλακτιής προώθησης μια πιο κλασικής επιχείρησης μέσα από ένα blog αλλά και με μισθωμένο προσωπικό που εργάζεται για ένα Facebook group.

Κάτι τέλευταίο που ήθελα να σημειώσω και είναι σημαντικό για εμάς, είναι οτι για πρώτη φορά είχαμε έντονα θετική αλλά και για πρώτη φορά λίγη αρνητική. Συνεχίστε να τη στέλνετε, ειδικά την αρνητική. Χωρίς κριτική δεν ξέρουμε τι πρέπει να διορθωθεί, και είναι πιο πιθανό να φύγετε στα σπίτια σας χωρίς να πάρετε αυτό που θέλατε. Συνεπώς παρακαλώ συνεχίστε να πετάτε μαχαίρια.

4 comments

 1. Μπορώ να πω ότι η διοργάνωση ήταν εξαιρετική και ένα μεγάλο μπράβο στα παιδιά! Το μαγαζί μου άρεσε πάρα πολύ, δεδομένου και του ότι είχε μια εκπληκτική θέα, η οποία σε ηρεμούσε. Βέβαια, πιστεύω ότι πλέον θα πρέπει να βρεθεί μεγαλύτερος χώρος για το επόμενο OC SLK, εφόσον πάρα πολλά άτομα ήταν όρθια. Τέλος, θα πω ότι το OC SLK είναι πλέον ένα σημαντικό κίνητρο για να έρχομαι πιο συχνά Θεσσαλονίκη! :)

 2. Ήταν πολύ ωραίο το OpenCoffee, ωραία και η Θεσσαλονίκη! Περάσαμε όλοι πολύ καλά! Ελπίζω να ανέβουμε σύντομα ξανά:)

  @Alexandros: Πιστεύω να μην θέλεις να ανεβαίνεις μόνο για αυτήν την κρέπα που τελικά μετάνιωσα που δεν έφαγα και εγώ:):):)))

 3. Πρώτη εμπειρία από opencoffee meeting, οι εμπειρίες το λιγότερο θετικότατες! Χάρηκα που γνώρισα τόσο κόσμο, άκουσα νέες ιδέες και είδα ανθρώπους που τους αρέσει τόσο πολύ αυτό που κάνουν. 2 προτάσεις να κάνω, αν και τις μετέφερα ήδη στον Γιώργο από κοντά:
  α) Γιατί Τρίτη και όχι Τετάρτη ή Δευτέρα που τα καταστήματα είναι κλειστά και θα δουλεύει -θεωρητικά πάντα- λιγότερος κόσμος?
  β) Κάντε κάτι με το wireless :P

  PS: @ John: Τι θα κάνουμε με εκείνο το βιβλίο για μας που λέγαμε? :P

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *