Ελληνικό VC, οι μεγάλοι και οι μικροί

Σε συνέχεια του προηγούμενου post μου – και με την ευκαιρία του pre-VC Forum event (και της κάλυψης του από τον KCorax) – θα αναφέρω ‘επιγραμματικά’ τις μεγάλες εταιρίες ελληνικών συμφερόντων που έχουν με κάποιο τρόπο να κάνουν γενικότερα με το VC – όχι απαραίτητα για web startups. Όπως θα φανεί πολύ γρήγορα σε όποιον (αντέξει να) διαβάσει τα παρακάτω, με ελάχιστες εξαιρέσεις, τα ελληνικά VCs δεν είναι στο ίδιο μήκος κύματος με τα startups όπως αυτά εννοούνται στο πλαίσιο του Open Coffee. Αυτό συμβαίνει λόγω του μεγέθους των επενδύσεων και των κερδών που ενδιαφέρονται να έχουν (της τάξης των πολλών εκατομμυρίων) τα περισσότερα VC αλλά και λόγω των πεδίων των επενδύσεων – λίγα VC είναι διατεθειμένα να πειραματιστούν με πραγματικά νέες τεχνολογίες και δη διαδικτυακές. Όπως και να έχει χάρην πληρότητας ακολουθεί μια αποδελτίωση πληροφοριών για τις ελληνικές VC παρουσίες – έστω δηλαδή για να υπάρχει ένας λίγο-πολύ ολοκληρωμένος κατάλογος από πιθανούς funders. Υπενθυμίζω ότι τα παρακάτω προκύπτουν κυρίως από το περιοδικό BusinessFile (Ιούλιος 07) και εκεί μπορεί να ανατρέξει κάποιος που ενδιαφέρεται για περισσότερες πληροφορίες για κάποια από τις παρακάτω εταιρείες. Κάποια στοιχεία προέκυψαν και από τα σχετικά sites. Τα ταμεία γενικά χωρίζονται σε δύο κατηγορίες ανάλογα με το αν επενδύουν σε συνδυασμό με το κρατικό πρόγραμμα ΤΑΝΕΟ (βλ. προηγ. post για το πως συμβάλλει το TANEO στις επενδύσεις).

Υποστηριζόμενα από το ΤΑΝΕΟ

Η Capital Connect επένδυσε 1 εκατ στην Advice (ERP), 1 εκατ στην Micrel (ιατρικές μικροσυσκευές), από 1 εκατ στην Tyres Herco και Mavin (ανακύκλωση) και 1 εκατ στην Krokos Kozanis (προϊόντα αισθητικής και φαρμακευτικής – συνεργασία με Κορρέ). Δέχονται μεταξύ 150-200 business plans το χρόνο, τα οποία προέρχονται είτε από εταιρίες με προβλήματα ρευστού είτε από νέους επιχειρηματίες που ‘απλά ζητάνε μια καλή συμφωνία χωρίς πολλή δουλειά’.

Η Attica Ventures στοχεύει σε επενδύσεις στο αρχικό στάδιο εξέλιξης (expansion) της εταιρίας – όχι στο νωρίτερο start-up στάδιο. Δηλαδή επενδύουν σε έτοιμα προϊόντα για τα οποία υπάρχουν συμβόλαια για προπαραγγελίες. Για παράδειγμα, έχει επενδύσει στα e-Global (internet & video game μαγαζιά), στην Performance Technologies (υπηρεσίες ΙΤ για data storage, recovery & business continuity), στην Antcor (wireless network operating & management systems, wifi for municipalities), στην Doppler (συστήματα και εξαρτήματα ανελκυστήρων) και στην Mediterra (η αλυσίδα του Mastiha Shop).

Η ΙΒG Management μετά από 250 business plans επένδυσε σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας βασικά. Συγκεκριμένα, στην Ιωνία Ενεργειακή και την Αιγαίας Αναπτυξιακή (δημιουργία αιολικών πάρκων), την Solar Cells Hellas (κατασκευή φίλτρων και φωτοβολταϊκών στοιχείων) και την Mobile Technology (αυτοματοποίηση για διαχείριση αποθηκών: hand-held terminals, barcode scanners, RFID, κλπ).

Μη υποστηριζόμενα από το ΤΑΝΕΟ

Οι επενδύσεις εδώ ειναι κυρίως μεγαλύτερου μεγέθους και όχι αποκλειστικά στην Ελλάδα. Τα παρακάτω ταμεία υπάρχουν:

 • Global Finance, το παλαιότερο στην Ελλάδα με επενδύσεις σε ονόματα όπως Γερμανός, Goodys, Jumbo κλπ.
 • NBG Venture Capital με επενδύσεις κυρίως στην Μ. Βρετανία – εξαίρεση αποτελούν 3 ελληνικές εταιρίες: Forth Photonics, Theta Microelectronics και Internet Q.
 • Vectis Capital, το οποίο έχει επενδύσει από την Hellenic Gyros μέχρι την Pizza Fan αλλά και στις DD-Synergy (SAP integrator) και Mantis (λογισμικό διαχείρισης αποθήκης)
 • Notos Associates, με επενδύσεις μεταξύ άλλων στην Apollon Books (διανομέας βιβλίων), Gaia Foods (συσκευασία ελιών), Holmes Place (τα γυμναστήρια) αλλά και στην ΤΙΜ και τα Inspot (ίντερνετ καφέ)
 • Alpha Ventures που συνίδρυσε την Tellas
 • 7L Capital Partners που δεν έχει επενδύσει ακόμα
 • Parthenon Trust η οποία επίσης βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο
 • Velti SA η οποία εξειδικεύεται σε λογισμικό και νέες τεχνολογίες για κινητά και η οποία έχει επενδύσει στην Advent (φωτοβολταϊκά και hydrogen fuel cells)
 • DC Capital Ventures η οποία έχει συνεπενδύσει στην Advent αλλά και στο real-estate.

Συνολικά, πέρα από την Velti και την DC – ίσως και τις 7LCP και Alpha Ventures – επιχειρήσεις στο startup στάδιο δεν αποτελούν στόχο για το ελληνικό VC, τουλάχιστον με την έννοια που παίρνει το VC στην ελληνική αγορά. Αυτό σημαίνει ότι ένας entrepreneur που θέλει να ζητήσει υποστήριξη θα πρέπει αναγκαστικά είτε να στραφεί σε κάποια θερμοκοιτίδα ή… να βρει κάποιον business angel. Οπότε περνάμε στις ελληνικές θερμοκοιτίδες, οι οποίες, από όσο μπόρεσα να βρω, είναι οι παρακάτω:

Θέρμη

Η Θέρμη παρέχει 6000 τ.μ. σε ένα ειδικά κατασκευασμένο κτίριο με αίθουσες συνεδριάσεων, βιβλιοθήκη, κέντρο ΙΤ κλπ που παρέχονται σε συνδυασμό με ενοίκιο χαμηλότερο της αγοράς, τηλεφωνικό κέντρο, γραμματειακή υποστήριξη για λογιστικές, οικονομικές και νομικές λειτουργίες. Φιλοξένησε 31 εταιρίες από τις οποίες οι 10 έτυχαν επένδυσης από την ίδια τη Θέρμη. Τα πεδία της συμπεριλαμβάνουν ιατρικές εφαρμογές, λογισμικό, internet apps, αγροτεχνολογία, telematics κλπ. Η διαδικασία έγκρισης περνά από σειρά επιτροπών (τεχνολογική, οικονομική, επένδυσης και αν είναι επιτυχής κατα μέσο όρο το 40% της εταιρίας αγοράζεται.

I4G Business Incubator and Development Unit

Εδώ μιλάμε για 1800 τ.μ. που έχουν υποδομή για 13-15 startups. Αυτή την στιγμή βρίσκονται 15 στην θερμοκοιτίδα με ειδίκευση στην πληροφορική, τις ασύρματες επικοινωνίες, τα ιατρικά εξαρτήματα και το περιβάλλον. Παραδείγματα επενδύσεων συμπεριλαμβάνουν: ICTV (video on demand), Experteam (καθαρισμός νερού για μεμονωμένα κτίρια), Reform (CRM apps), Medical Technology SA (διάδρομοι ασκήσεως για καρδιοπαθείς) και Cell Medical (τεχνολογίες βλαστοκυττάρων).

i-cube

Στην περίπτωση της i-cube, η επιζητούμενη καινοτομία έγκειται περισσότερο στο επιχειρηματικό μοντέλο παρά στην τεχνολογία. Παρέχονται διασυνδέσεις και 50-200 χιλ. ευρώ ανά εταιρία ενώ ακολουθεί και 2ος γύρος συνολικά με αντάλλαγμα το 20-49% της startup. Μετά από 2-3 χρόνια το μερίδιο πωλείται πίσω στους entrepreneurs. Το πιο επιτυχημένο παράδειγμα επένδυσης της i-cube είναι το Spirit (process management software) ενώ κι άλλες εταιρείες υπάρχουν στο site του i-cube.

Velti Centre for Innovation

Αγοράζει μετοχές 33-49% της startup για 150-450 χιλ. ευρώ με ορίζοντα 5 χρόνων. Ως τώρα έχει επενδύσει σε εφαρμογές όπως το Amplus (αλγοριθμική ανάλυση επιχειρηματικών πληροφοριών), Evorad (συσκευές medical imaging), nsquared Labs (mobile blogging) και M-Point (mobile mapping/traffic software) και επομένως αυτό την κάνει ίσως από αυτούς στο χώρο που ταιριάζουν πιο πολύ με τη νοοτροπία του OpenCoffee.

Ini-cubator

Η αθηναϊκή αυτή θερμοκοιτίδα σύμφωνα με το site της προσφέρει τις κλασικές υπηρεσίες (workspace, admin, marketing, networking, κλπ) για πρώιμα και όχι μόνο στάδια μιας επιχείρησης. Στα success stories της συγκαταλέγει την Environmental Remote Sensing Technologies (συστήματα μέτρησης βροχής, ταχύτητα αέρα κλπ), η Diabetes Smart Measurement Devices (προσθήκη κινητού για μέτρηση επίπεδου γλυκόζης στο αίμα), StreamSkin Digital Content Protection (multi-media watermarking) και την Vitelco (video teleconferencing).

Inqlab

H Inqlab φένεται να προσφέρει παρόμοιες υπηρεσίες με την ini-cubator με εταιρείες που ήδη βρίσκονται στη θερμοκοιτίδα να είναι οι MindSpatialConsulting, Voiceweb (υπηρεσίες τηλεφωνικών κέντρων), IDataLab (παροχή χρηματοικονομικής πληροφόρησης).

HTCI-Corallia

Φυσικά πρέπει να συμπεριληφθεί και στη λίστα το πρώην HTCI-νυν Corallia, το cluster (συνεργατικός σχηματισμός) με έμφαση στην μικροηλεκτρονική που βρίσκεται στα βόρεια της Αθήνας. Ένας μεγάλος αριθμός εταιρείων ανήκει στο cluster (βλ. εδώ) και σε αυτές παρέχεται οικονομική υποστήριξη και ‘ένα ευρύ πεδίο υπηρεσιών’. Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχει προοπτική για επέκταση του cluster και σε άλλα πεδία πέραν της μικροηλεκτρονικής με ίσως πιο ενδιαφέρον τις Τεχνολογίες Γνώσης.

Update: nekar 

O Νεκτάριος Καραϊσκάκης έγραψε για να μας ενημερώσει για μια επιπλέον θερμοκοιτίδα στην Κρήτη, τη nekar. Η εν λόγω θερμοκοιτίδα σύμφωνα με το site της προσφέρει αντίστοιχες υπηρεσίες με τις  προαναφερθείσες και για την ώρα περιλαμβάνει 4 incubatees οι οποίες φαίνεται να είναι παράγωγα της ίδιας της θερμοκοιτίδας – αντί για εξωτερικές εταιρίες που έγιναν δεκτές σε αυτήν.

Τα προηγούμενα δύο post δίνουν πιστέυω μια σχετικά πλήρη εικόνα της κατάστασης στο θέμα χρηματοδότηση στην Ελλάδα βάσει δεδομένων των τελευταίων χρόνων. Άξια μνείας είναι και η προσπάθεια του ΕΟΜΜΕΧ να οργανώσει ένα δίκτυο από business angels αλλά δε ξέρω αν υπάρχει κάποια εξειδίκευση σε συγκεκριμένα πεδία ή αν έχει δοθεί συνέχεια στην προσπάθεια.

4 comments

 1. Πραγματικά πολύ κατατοπιστικό το post σχετικά με το -ομιχλώδες γενικά- τοπίο των ιδιωτικών χρηματοδοτήσεων! Αξίζει να ασχοληθεί κανείς λίγο περισσότερο με το θέμα του ΕΟΜΜΕΧ και να δει ποια ήταν τα αποτελέσματα της πρόσφατης πρόσκλησης ενδιαφέροντος …

 2. Thanks both. Έστειλα ένα email στον ΕΟΜΜΕΧ λίγο αργότερα από τότε που ανέβασα το post αλλά δεν είχα απάντηση ακόμα.

 3. το post είναι φανταστικό. αν έχεις νέα απο τον ΕΟΜΜΕΧ κάνε ένα update να μας τα πεις .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *