OpenCoffee Θεσσαλονίκη, 8η συνάντηση, τα πρακτικά

Η τελευταία συνάντηση της σεζόν για τη Θεσσαλονίκη, έγινε με επιτυχία. Παρότι είχαμε να ανταγωνιστούμε έναν αγώνα εθνικής και ο κόσμος μαζευόταν στα σπίτια τους με πατατάκια και μπύρα, είχαμε το 2ο πολυπληθέστερο γεγονός της πόλης με 50+ άτομα.

Οι παρουσιάσεις ήταν πολλές, τελικά 7 1/2 :

  1. Ο Γιάννης Αγναντιάρης μίλησε για το VC “Θέρμη-ΤΑΝΕΟ“, με λεπτομέρειες για τον όγκο του κεφαλαίου, τη σύστασή του και λεπτομέρειες υποβολής και αξιολόγησης των business plans επιδόξων χρηματοδοτουμένων.
  2. Ο Βασίλης Νιγδέλης παρουσίασε τη δραστηριότητα της θερμοκοιτίδας επιχειρηματικότητας Thermi Α.Ε. στη βόρεια Ελλάδα.
  3. Ο Αστέρης Μασούρας, παλιός γνώριμος του OpenCoffee, μίλησε σύντομα για μοντέλα επιχειρηματικότητας γύρω από το ανοικτό λογισμικό. Κάποιους βασικούς κανόνες savoir faire γύρω από τις βασικές άδειες, ενώ αναφέρθηκε επίσης σε επιτυχημένες επιχειρήσεις που έχουν βασίσει τη λειτουργίας τους στην ανασύνθεση ανοικτού λογισμικού με στόχευση σε συγκεκριμένους πελάτες.
  4. Ο Παρασκευάς Σμυρλάκης, μας έδωσε μια παρουσίαση των βασικών γύρω από το θέμα του Search Engine Optimization development. Τα τμήματα δηλαδή των σελίδων που μπορεί να καταλογογραφήσει μια μηχανή αναζήτησης καθώς και βασικούς κανόνες που πρέπει να ακολουθούνται για να πετυχαίνουμε καλύτερες θέσεις.
  5. Ο Γιάννης Κωσταντακόπουλος, μας διηγήθηκε ιστορίες από τον κήπο του καλού και του κακού. Με μια σειρά από παραδείγματα ανέλυσε το τι είναι ένα καλό design και τι ένα πολύ κακό, πρώτα διαισθητικά, και έπειτα πιο τεχνικά. Έμφαση έδωσε στη χρήση καλής τυπογραφίας, λίγων εικόνονων, αποφυγής του Flash κ.α. . Σε μια δεύτερη μικρότερη μας μίλησε για μια νέα επιχειρηματική κίνησή του, το CSS3 όπου σε συνεργασία με άλλους επιφανείς web designers θα παρέχουν συμβουλευτικές υπηρεσίες. Είμαστε κολακευμένοι που μάθατε για αυτό μέσα από ένα OpenCoffee, και προσδοκούμε με ανυπομονησία τις επόμενες κινήσεις τους.
  6. Ο Νίκος Μπαρδάκης μίλησε για επερχόμενο blogchannel.gr. Σε μια αρκετά σύντομη παρουσίαση γνωστοποίησε όσα είχαμε ήδη καταφέρει να μαντέψουμε, προσθέτωντας μερικές λεπτομέρειες σχετικά με την οικονομική βιωσιμότητα του site και το είδος του περιεχομένου που θέλουν να φιλοξενούν. Καιρός ήταν να έχουμε online υλικό και από τη χώρα μας.
  7. Κλείνοντας τη συνάντηση, ο Δημήτρης Δημητριάδης από τη Netwerk μίλησε για μια νέα υπηρεσία που χτίζουν, το tags.gr το οποίο αποτελεί ένα directory & παρέχει υπηρεσίες bookmarking με έμφαση στην όψη του κάθε site αντί για τον κλασικό τίτλο. Η υπηρεσία είναι δείχνει τουλάχιστον πολύ cool και θα πρότεινα να περιμένετε το σχετικό βίντεο για να βγάλετε συμπεράσματα.

Θέλω να ευχαριστώ και εκ μέρους του Στέλιου Πετράκη, όλους όσους κατά καιρό παρουσίασαν, παρευρέθησαν και ήπιαν καφέ μαζί μας. Στόχος του opencoffee Θεσσαλονίκης ήταν να αποδείξουμε ότι έξω από φόρμες και στερεότυπα συνεδρίων η βόρεια Ελλάδα έχει παλμό επιχειρηματικότητας, και νομίζω ότι το καταφέραμε.

Τα πρώτα υλικά είναι εκεί. Υπάρχουν χρήματα, υπάρχει ταλέντο, υπάρχει γνώση, υπάρχει εμπειρία και στις κατα καιρούς ανακοινώσεις startups που είχαμε, είδαμε ότι υπάρχει και επιχειρηματική δραστηριότητα. Πέρα από υπερκοστολογημένες επενδύσεις που βασίζονται σε κοινοτικά πλαίσια στήριξης, υπάρχει υγιής επιχειρηματικότητα, από νέους στο σώμα και στο μυαλό και με φρέσκια νοοτροπία.

Με αυτά και αυτά κλείσαμε ένα κύκλο. Βάζουμε μια τελεία για το καλοκαίρι και δίνουμε νέο ραντεβού το Σεπτέμβρη.

2 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *