Πρόσφατα υπέπεσε στην αντίληψή μου η μακροσκελής λίστα αποφοίτων που συντηρεί το Τμήμα Μηχανικών Η/Υ & Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Πατρών. Θα τη χαρακτήριζα ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα, κυρίως επειδή σε αυτήν αναφέρεται και ο φορέας απασχόλησης κάθε αποφοίτου.
Το φάσμα των φορέων αυτών είναι ιδιαίτερα ευρύ, συναντά κανείς από σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης, έως τα κορυφαία πανεπιστήμια και τις μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου παγκοσμίως. Και ο αριθμός όσων έχουν επιτύχει το τελευταίο είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικός, αν όχι εκπληκτικός, σε απόλυτη συμφωνία με όσα μας είχε αναφέρει ο καθηγητής κ. Μακιός παλαιότερα. Ναι, απόφοιτοι του συγκεκριμένου τμήματος συνέχισαν τις σπουδές τους ή ανήκουν πλέον στο διδακτικό προσωπικό πανεπιστημίων όπως τα Carnegie Mellon, Stanford, Harvard, Yale, MIT, Caltech, NYU, Princeton, Imperial, LSE και Oxford ή εργάζονται σε εταιρείες όπως οι Sun, Bell Labs, Motorola, HP, Microsoft, IBM και Yahoo. Είμαι επίσης βέβαιος πως αντίστοιχες είναι οι διαπιστώσεις και σε πολλά άλλα ελληνικά πανεπιστήμια και, αν και δεν γνωρίζω την ύπαρξη αντίστοιχων καταλόγων, μπορώ να επιβεβαιώσω, για παράδειγμα, παρόμοιες τάσεις στο ΕΜΠ.
Ωστόσο, πέρα από την απτή επαλήθευση που προσφέρει μία τέτοια πηγή σε θεωρίες, είτε περί ανυπαρξίας του ανέφικτου (μην ξεχνάτε, το σύνολο των αποφοίτων του τμήματος ξεκίνησε από απόλυτα κοινή βάση στα 18 τους χρόνια), είτε περί ελληνικού brain drain, κάποια άλλα ερωτήματα προκύπτουν. Μεταξύ αυτών:
- Πόσοι από τους αποφοίτους του τμήματος επέλεξαν αυτόνομη επιχειρηματική καριέρα, εντός ή εκτός συνόρων; Ποια τα αποτελέσματα και οι εμπειρίες τους;
- Υπήρξε το επιχειρείν ως προοπτική στις σκέψεις των περισσοτέρων κατά την αποφοίτηση; Η’ προέκυψε η αποδημία ως μοναδική επιλογή στο ψευδοδίλημμα ‘ΑΣΕΠ ή κακοπληρωμένο στέλεχος σε αδιάφορη θέση του ιδιωτικού τομέα’;
- Η καλλιέργεια της start-up κουλτούρας θα μπορούσε να διαμορφώσει μία διαφοροποιημένη -προς το επιχειρηματικά καλύτερο- κατάσταση;
Τα ερωτήματα είναι ίσως ρητορικά, τα ζητήματα ωστόσο απολύτως πραγματικά και το call για την έναρξη συναντήσεων Open Coffee στην Πάτρα περισσότερο έντονο από ποτέ…
1 comment
Όπως φαίνεται και από την πληθώρα των σχολίων, οι σκέψεις για επικοδομοιτική συζήτηση αποφοίτων και επαγγελματικής σταδιοδρομίας είναι αρκετά …λευκές… Αν και το πρόβλημα είναι κάτι παραπάνω απο υπαρκτό, και όλοι γνωρίζουμε ότι εάν λυθεί αυτό λύνεται και το θέμα της ανεργίας….