Open Coffee Athens XIV – Open Thread

Εδώ μπορείτε να υποβάλλετε τη γνώμη και τα σχόλιά σας για την αθηναϊκή συνάντηση του Open Coffee για τον μήνα Σεπτέμβριο. Παρακαλώ τα σχόλια να γίνονται στη γλώσσα της καταχώρησης, παρατήρηση που ισχύει για όλες τις αναρτήσεις στο παρών ιστολόγιο (σε κάθε περίπτωση όχι greeklish).

31 comments

 1. Open Coffee XIV , οι εντυπώσεις μου αυτή την φορά είναι οι χειρότερες που θα μπορούσα να έχω από ένα τέτοιo event.

  Ξεκινώντας , ο χώρος άθλιος, service ανύπαρκο , ποιότητα προϊόντων άθλια ! απορώ
  πως μπορεί μια τέτοια επιχείρηση μπορεί να έχει άδεια! λειτουργίας…

  Είναι δυνατόν νέες επιχειρήσεις να βρίσκονται σε αυτόν τον χώρο; Τι συζήτηση θα μπορούσε να κάνει εκεί κάποιος;

  Οι παρουσιάσεις μεγάλες στο χρόνο και με “0” ενδιαφέρον περισσότερο με lessons έμοιαζαν παρά με παρουσίαση μιας επιχείρησης και κάποιας εμπειρίας…

  H Πολιτικός της παρέας , αν κατάλαβα καλά κάποια στιγμή είπε να καλέσουμε και πολιτικές – φοιτητικές νεολαίες!!! δεν κατάλαβα ποιός ο λόγος ; και τι σημαίνει ότι πρέπει; να πάρουμε νομιμοποίηση από επαγγελματικά στέλεχη τριτοκοσμικών νεολαιών, καλά η κυρία έχει αίσθηση των πραγμάτων και τι είδους σχέση μπορεί να έχει με την επιχειρηματικότητα ; καμιά σχέση ούτε με την πραγματικότητα θα έλεγα…
  Οι φοιτητές στους δρόμους φωνάζουν για δωρεάν συσσίτιο και όχι για δωρεάν Internet…τι είναι αυτά που έλεγε !!!

  Παρότι που το opencoffee είναι μια σημαντική προσπάθεια και αξιζουν πολλά μπράβο στα άτομα που το “τρέχουν” , κατά την άποψή μου όμως
  κινείται σε ‘λάθος’ δρόμο…

  Θα έλεγα το Open Coffee XIV να χαρακτηριστεί το τελευταίο μιας περιόδου και όχι το πρώτο μιας νέας σαιζόν.
  Χρειάζεται γενικό re-looking , σε όλα του σχεδόν.

  Πέτυχε να έρχονται πολλά άτομα στα event του αλλά αυτό δεν έχει καμιά ουσία την στιγμή που με βάση την εμπειρία μου από πολλά opencoffee ελάχιστοι
  έχουν σχέση πρώτα με την κουλτούρα περί επιχειρηματότητας και έπειτα με το “τρέξιμο” μιας επιχείρησης. Δεν βρισκω κανένα νόημα σε αυτό το event …

  Ίσως να μην έχει κατανοηθεί η ουσία αυτού του event και θα πρότεινα να αλλάξει και όνομα σε κάτι άλλο , openbusiness, business-talk κάτι που να δίνει έμφαση
  στον σκοπό του, το “coffee” δεν έγινε κατανοητό , τουλάχιστον ούτε καφέ δεν μπορείς να πιείς στον άθλιο χώρο.

  Νέοι επιχειρηματίες που αναγνωρίζουν την ανάγκη της ανάπτυξης σχετικής κουλτούρας στη Ελλάδα δεν μπορεί να δέχονται έστω την διοργάνωση
  σχετικών event σε χώρους επιχειρήσεων που δεν έχουν καμιά σχέση με τα ελάχιστο επίπεδο προσφοράς των υπηρεσιών τους.
  Η απορία μου μένει για πάντα! είναι δυνατόν υπηρεσία να έχει δώσει άδεια λειτουργίας σε κάτι τέτοιο;

  Τι σχέση μπορεί να έχουν επιχειρήσεις , νέοι επιχειρηματίες με αυτή την κατάσταση;

  Καλή και δημιουργική συνέχεια …

 2. Γιώργο θα με βρεις σύμφωνο στο μεγαλύτερο μέρος όσων είπες. Παρόλαυτα πιστεύω ότι παρόλη τη δυσφορία όσον αφορά το χώρο (ουδεν σχόλιο), οι ομιλίες (εκτός από εκείνη της κας. Διαμαντοπούλου που μου φάνηκε σαν πολιτικό self-promotion και με κούρασε λίγο) είχαν σίγουρα κάτι να μας προσφέρουν. Οπωσδήποτε δεν ήταν μια αναλυτική περιγραφή των “what kept us going” μεθόδων που χρησιμοποιήσαν στις επιχειρήσεις τους τα παιδιά, εντούτοις οι ιδέες και τα innovations που πρόβαλαν, ακόμα και σαν αφηρημένα concept, για μένα προσωπικά ήταν ανεκτίμητα.

  Προς τα παιδιά του OpenCoffee:
  1) Ανεβάστε τα βίντεο! :D
  2) προτείνω για την επόμενη φορά ένα χώρο το οποίο θα μας επιτρέψει τη συζήτηση δίχως μικρόφωνο όπως επίσης και τη δυνατότητα της στρογγυλής τραπέζης (ομόκεντροι κύκλοι με καρέκλες με opencoffeeers και στη μέση 1-2 conversation coordinators) για να μπορέσουμε πραγματικά να γνωριστούμε και να συζητήσουμε τους προβληματισμούς και τις ιδέες μας χωρίς πηγαδάκια σαν μια μεγάλη παρέα!
  3) Keep up the GREAT work!

 3. Γιώργο, αν και έχω έρθει λίγες φορές στο Open Coffee θα συμφωνήσω μαζί σου για το περιβάλλον αν και δεν θέλω να μιλήσω με λεπτομέρειες γιατί όλο αυτό που γίνεται είναι μία πολύ καλή προσπάθεια ανταλλαγής σκέψεων και δράσεων.

  Για μένα θα έπρεπε να αποκλείονται πολιτικοί , πέραν του αδιάφορου γενικού δεν έχουν κάτι συγκεκριμένο να προσφέρουν.

  Θεωρώ ότι θα έπρεπε όλοι όσοι παρεβρίσκονται σε αυτά τα events να προβάλλουν τις ιδέες – δουλειά τους έστω και για 5′, έστω και σε ένα τραπέζι συζητήσεων ώστε ανάμεσα σε ομάδες που έχουν κοινό ενδιαφέρον να συζητούν και να ανταλλάσουν απόψεις.
  (Μπορούν απλά να συστήνονται για το ποιοί είναι και πια η δράση τους)

  Ο τρόπος της όλης οργάνωσης δεν διευκολύνει καθόλου τις γνωριμίες και τις συζητήσεις πέρα από τα πηγαδάκια ήδη γνωστών μεταξύ τους.

  Ευχομαι ότι καλύτερο…

 4. @Γιώργος

  Τα περί service & ποιότητας προϊόντων τα ακούω πρώτη φορά, και είμαστε σχεδόν χρόνο στο χώρο. Υπάρχει άλλος με αντίστοιχη αίσθηση;

  Περί διδακτικού ύφους των παρουσιάσεων εν μέρει συμφωνώ με το επιχείρημά σου, θα είχε ενδιαφέρον για παράδειγμα κάποιος να διηγείται τις αποτυχίες του με ύφος παραδείγματος προς αποφυγή αντί μίμησης, θα έχουμε μία τέτοια παρουσία πολύ σύντομα. Ωστόσο, κατά κανόνα, καλεί κανείς κάποιον για να μεταφέρει τις εμπειρίες και τα συμπεράσματα που έχει αυτός αποκομίσει, η εγγυρότητα των τελευταίων ανήκει στην κρίση των ακροατών.

  Περί τοποθετήσεων της κ. Διαμαντοπούλου διαφωνώ, ο όρος ‘νομιμοποίηση’ είναι δικός σου & αν δεις το video (σύντομα διαθέσιμο) θα διαμορφώσεις μάλλον διαφορετική άποψη (πχ καυτηρίασε την κατάσταση διαμαρτυρία περί “συσσίτιου” και όχι το αντίθετο όπως γράφεις).

  Εν γένει, το θέμα του χώρου έχει προκύψει ως μεγαλύτερου συντελεστή δυσκολίας από αυτό που φανταζόμασταν (δεδομένων απαιτήσεων και budget), όποιος έχει πρόταση για ένα “θεατρικό” χώρο με προσιτό bar και δυνητικά “industrial” καταβολές, ας τις καταθέσει, ως τότε ευχαριστούμε θερμά το bios για τη φιλοξενία όλο αυτό τον καιρό.

  Τα περί ονόματος θεωρώ πως δεν αντέχουν σχολιασμού, σε κάθε περίπτωση ευχαριστούμε για τα σχόλια (όλες οι απόψεις λαμβάνονται υπ’όψιν) και είμαι σίγουρος πως η επαναληπτική παρουσία σου δηλώνει πως το event βρίθει νοήματος.

  @Παναγιώτης

  Τα videos θα ανέβουν σύντομα εδώ, περί χώρου δες τα όσα προανέφερα.

  @Δημήτρης

  Όπως έχει αναφερθεί, ο κύκλος παρουσίας πολιτικών (με άμεση σχέση με το επιχειρείν) θα είναι μικρός και πρόκειται να κλείσει σύντομα.

  Οι 1-to-1 συστάσεις μεταξύ 200 ατόμων είναι δύσκολα επιτεύξιμες, ωστόσο είμαστε αν μη τι άλλο δεκτικοί σε ιδέες που μπορούν να υποβοηθήσουν το networking.

 5. Η παρουσίαση του Δημήτρη Τσίγκου ήταν ένα πολύ καλό και χρήσιμο “μάθημα” για εμάς που δεν έχουμε δραστηριοποιηθεί ακόμα αλλά ψαχνόμαστε. Κάτι τέτοιο έλειπε από τα προηγούμενα OC. Όσο για το χώρο, δεν χρειάζεται να είμαστε τόσο αυστηροί…

 6. Χαίρομαι που η κυρία Διαμαντοπούλου δεν πολυλογούσε και δεν γενικολογούσε, και δεν κατάκρινε αντιπάλους όπως κάνουν πολλοί πολιτικοί. Αντίθετα, έδωσε συγκεκριμένες προτάσεις (π.χ. μηχανογράφηση των δικαστηρίων) και συγκεκριμένα παραδείγματα, και έμοιαζε να ξέρει καλά το αντικείμενο. Το μόνο που με πείραξε, ήταν το θεματικό πάρκο στην Πιερία. Πιστεύω, πως η φύση είναι το συγκριτικό πλεονέκτημα της Πιερίας και πρέπει να την προστατέψουμε όσο μπορούμε. Θεματικά πάρκα τύπου Disneyland θα έχουν κακές επιπτώσεις στο φυσικό περιβάλλον. Θα μπορούσε να δημιουργηθεί ποδηλατόδρομος πολλών χιλιομέτρων κατά μήκος της παραλίας για ποδήλατο και roller blades, να προωθηθούν τα θαλάσσια σπορ όπως ιστιοπλοϊα, ιστιοσανίδα και kite surf, καθώς και η πεζοπορία, ιππασία, ποδηλασία βουνού. Να αναπτυχθεί ο οικοτουρισμός, και να τροφοδοτείται κατευθείαν από οικολογικές παραγωγές της Θεσσαλίας. Να καθαριστεί ο Αξιός και να γίνουν περιηγήσεις στο δέλτα του Αξιού. Επίσης εάν είναι δυνατόν, να δημιουργηθούν κανάλια στα χωριά, τα οποία δίνουν μία ιδιαίτερη ατμόσφαιρα, όπως π.χ. στο NewPort beach. Γενικά, οι μικρές και ποιοτικές μονάδες έχουν μέλλον.

 7. Γιώργο με βρίσκεις συμφωνω κατα 99,9%.
  Παναγιωτη κατα 95%, Δημητρη κατα 90%

  θελουμε αλλαγεες …

  Η ατακα της Βραδιας:
  Διαμαντοπούλου: Να καλέσουμε τις κομματικές νεολαίες…
  Σχόλιο ατάκας: Σας παρακαλω, έλεεος πια

 8. Παρόλο που δεν ήρθα εχτες στο open coffee άκουσα τα χειρότερα………..
  Οπότε καλά έκανα και δεν ήρθα!!!!
  Ο ύπνος ήταν πιο εποικοδομητικός
  Οσο για τίς συνθηκες του χώρου τώρα το θυμηθήκατε απτην αρχή ίδιες ήταν (δραματικες δηλαδη) με εξαιρεση την τελευταία τής περσινής σεζόν που μας άφησε άφωνους

 9. @”Chris Tatsiopoulos”, @”Konstantina Mpistola” ή όπως αλλιώς λέγεσαι: Όταν θες να αφήσεις σχόλια με πολλαπλά ονόματα για να φανείς περισσότερο(ς), φρόντιζε τουλάχιστον να αλλάζεις IP για να μη σε καταλαβαίνουν. Και πες μας αν ήσουν περισσότερο προσεκτικός σε κάποιο από τα προηγούμενα σχόλια. Επίσης, θα ήθελα να σο προτείνω να βρεις ένα περισότερο παραγωγικό τρόπο να ξοδεύεις το χρόνο σου, πολύ φιλικά.

 10. Φίλε George
  Οι Chris Tasiopoulos, Konstantina Mpistola τυγχανει να είναι στην ιδια διαφημιστικη εταιρεια.
  Γι αυτο και εχουν την ιδια IP.
  Αν δεν ημασταν απόλυτα σαφης ενημέρωσε μας να σου απαντησουμε άμεσα με τηλεφωνα, διευθυνσεις και ότι άλλο θες.

  Για την ID PLUS ADVERTISING

  Chris Tasiopoulos

 11. @Γιώργο Ανώνυμε, Λυπάμαι που αισθάνεσαι έτσι, αλλά νομίζω πραγματικά ότι το να έχουμε έναν άνθρωπο που συμμετέχει σε λήψη σημαντικών αποφάσεων έχει αυτοδικαίως αξία. Και γιατί μας δίνει μια ευκαιρία να καταλάβουμε ποιες είναι οι προθέσεις του, και γιατί η επαφή μαζί μας τον ευαισθητοποιεί στα προβλήματά μας.
  Η αναφορά που έκανε η Διαμαντοπούλου σε συνδικάτα και νεολαίες προέρχεται από ανθρωπιστικό και όχι επιχειρηματικό υπόβαθρο. Καλώς ή κακώς έτσι λειτουργεί η πολιτική. Αυτό που πρότεινε είναι ότι θα ήταν ωφέλιμο να μοιραστούμε το Mindset μας με άλλες κοινωνικές ομάδες. Ωφέλιμο όχι για εμάς, αλλά για την κοινωνία.

  Είχε άδικο ;

  Θα μπορούσε να είναι σε κάποια διασταύρωση και να μοιράζει μπουκαλάκια νερό με την φάτσα της κολλημένη ή να περιφέρεται σε ΚΑΠΗ κάνοντας άγρα ψήφων. Δεν το έκανε. Αυτό κάτι λέει για εμένα.

 12. @Chris & Konstantina

  ok, έχετε τις απολογίες μου.
  περί ‘ατάκας’, νομίζω χρειάζεται κανείς αρνητική προδιάθεση για να σταθεί μονάχα σε μία φράση που για όσους έχουν γράψει αρκετές ώρες πτήσεις εντός OC είχε ίσως μικρή επικάλυψη. Στοιχηματίζω πως αντίστοιχα -τηρουμένων των αναλογιών – έχουν ειπωθεί από όλους σχεδόν τους ομιλητές, πολλάκις δε από εμένα.
  Περί χώρου, Κωνσταντίνα, δες προηγούμενα σχόλια.

  Και πάλι, ευχαριστούμε όλους για τα (χωρίς προκαταλήψεις και φιλτράρισμα) σχόλια, βοηθούν ουσιαστικά για να γινόμαστε όλοι καλύτεροι.

 13. Ένα σχόλιο επίσης για το χώρο: Εάν πιστεύετε ότι μπορείτε να βρείτε έναν καλύτερο είμαστε όλοι αυτιά.

  Πραγματικά όμως, μπερδεύομαι και δεν καταλαβαίνω: ήρθατε για να απολαύσετε καφέ και μπύρα ενώ βλέπετε ένα εύπεπτο show ; Εάν ναι δεν είστε το κοινό που μας κάνει. Να φύγετε !

  Στο OpenCoffee δεν μοιράζουμε ούτε πιστοποιητικά παρακολούθησης, ούτε μόρια για θέσεις στο δημόσιο. Είναι μια αρκετά συμπυκνωμένη συνάντηση όπου οι παρουσιάσεις παίζουν βοηθητικό ρόλο.

  Θέλω να το επαναλάβω, γιατί και στη Θεσσαλονίκη άκουγα πολύ συχνά το ίδιο παράπονο. Δεν διοργανώνουμε κάποιου είδους show ή συνέδριο. Αυτό ήταν η συνάντηση με το TechCrunch.

 14. Προς george Tziralis

  Δεν διατύπωσα κάτι για τον χώρο απο μόνη μου απάνταγα στους απο πάνω που κανανε παράπονα ελπίζω τώρα να έγινα πιό σαφής . Αυτό βέβαια δεν πάει να πεί και το λεω για τον κύριο Κασσελάκη οτι όταν διοργανώνεις κάτι οτιδήποτε και να ναι αυτο δεν πρέπει να είναι και καθαρός και όμορφος ο χώρος

 15. Η τοποθεσία νομίζω πως ταιριάζει απόλυτα με το ΟC! Ένας urban χώρος που δεν σου επιβάλετε αλλά σ’αφήνει να παίξεις το παιχνίδι σου! Αυτά στα περί του urban περιβάλλοντος.

  Στα περί παρουσίας πολιτικών είμαι σύμφωνος στο πλαίσιο όμως που θα παρουσιάζουν μια θεματική ενότητα. Η κα Διαμαντοπούλου μπορώ να πω ότι στάθηκε καλά στο πνεύμα του OC, δεν μακρηγόρησε και έδωσε μερικά καλά παραδείγματα επιχειρηματικότητας!

  Ας μην είμαστε κολλημένοι με μερικά πράγματα! Γιατί αναγκαστικά θα πρέπει να υπάρχει πρόβλημα με το να είναι κάποιος στέλεχος νεολαίας και να έχει την δική του ανεξάρτητη επιχείρηση ή την διάθεση να παρουσιάσει μια ιδέα όπως και οι άλλοι;

  Σχετικά με την εξέλιξη του OC θα μπορούσε σαν ιδέα να παρουσιαστούν και παράγωγα αυτού! “Coffee tables” π.χ με συγκεκριμένο θέμα συζήτησης, πολλές οι σχετικές προτάσεις αντίστοιχη με φίλου παραπάνω! Όλα αυτά όχι πως πρέπει να συμβούν αναγκαστικά! Δεν πρόκειται για επιχείριση ή κάτι τέτοιο…εκτός και αν δεν το ξέρουμε, για να μπορούμε να ζητάμε και περισσότερα! ;)

  Λείπει το Get Inspired από το χώρο πιστεύω, το Glam δεν πολυχρειάζεται…

 16. Προς george tziralis

  Φίλε Γίωργο
  Οσο αφορα το περι ατακας (συγνώμη αν σε ενοχλησε) εχω άλλη αποψη.
  Εσύ ή αλλοι ομιλητές ειστε παιδια από εμας, με περίπου τους ίδιους στόχους και προβληματισμούς, οπότε οτιδήποτε και αν πουν οι ομιλητες είναι από εμας σεβαστό και απο εσένα απολύτος σεβαστό.
  Φυσικα δεν ισχυει ομως το ίδιο για άτομα απο άλλους χώρους.
  Σεβομαστε την προσπαθεια (γι αυτο ειμαστε αλλωστε εκει) και τα παραπονα μας εχουν μοναδικο στοχο να γινομαστε συνεχως καλυτεροι.
  Αν αυτο ειναι θεμα μας συγχωρεις δε θα τα ξαναδιατυπωσουμε.

 17. @Chris

  Απάντησα μόλις πριν επ’ αυτού και το λέω κάθε φορά: όλα τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα, ιδίως τα αρνητικά καθώς βοηθούν περισσότερο να ισορροπήσουμε προς τη σωστή κατεύθυνση. Και οι διαφωνίες είναι εξίσου ευκταίες και κανένα σχόλιο δεν ενοχλεί, ιδίως αν είναι καλοπροαίρετο (by default).

  Περί της παρουσίας Διαμαντοπούλου, εν τέλει θεωρώ πως αποδείχθηκε θετική, σε κάθε περίπτωση ‘απολιτίκ’, αν θέλετε θετικότερη του αναμενομένου, δεδομένου του μοιραίου ‘ξενισμού’ που προκαλεί η πρωτόλεια παρουσία σεOpen Coffee. Και, αν μη τι άλλο, απέδωσε περισσότερο κύρος στην όποια πρωτοβουλία μας, κάτι που από μόνο του είναι ιδιαίτερα θετικό, για εμάς τα διλλήματα κάπου εκεί σταματούν.

 18. Γεια χαρά σε όλους. Ήρθαμε από Καλαμάτα με τον συνεργάτη μου, για πρώτη φορά σε OC και με έτοιμο πλάνο για start-up, έτοιμοι να πάρουμε γνώσεις, γνωριμίες, η απλά έμπνευση και εναύσματα για τα σχέδιά μας. Θα θέλαμε να καταθέσουμε και την δική μας άποψη.

  1. Ο χώρος: Πέρα από το αν καλύπτει τις πρακτικές ανάγκες του OC, όλα τα άλλα ανάγονται στη σφαίρα της κριτικής τέχνης. Είναι θέμα των διοργανωτών να δουν εάν εξυπηρετεί τις βλέψεις τους. Προσωπικά, θεωρώ ότι το BIOS ταιριάζει με το OC αφού είναι industrial, innovative και αν μη τι άλλο μία διαφορετική πρόταση. Από ότι ξέρω στη Γλυφάδα έχει κάτι καλά καφέ με ποιτικά προϊόντα και παίζουν και πολλά γκομενάκια :)

  2. Το service: Κάναμε ταξίδι 3 ωρών, και το μόνο που δεν μας ένοιαζε ήταν αν θα πιούμε καλό καφέ ή fruit punch. Ας μπούμε στην ουσία.

  3. Οι παρουσιάσεις

  3.1 Συνολικά, όλες ήταν διδακτικού περιεχομένου, ενώ ΟΛΟΙ τους έπεφταν σε αντιφάσεις (με πιο χαρακτηριστικό την καταδίκη των επιδοτήσεων, και στη συνέχεια τα ευχαριστήρια για το 25% των εσόδων της επιχείρησης από επιδοτήσεις).

  3.2 Δεν παρουσιάστηκε κανένα παράδειγμα οργάνωσης, προώθησης, διαφοροποίησης μίας start-up για να μπορέσει να επιβιώσει και να εξελιχθεί. Δεν γνώριζαν οτι το κοινό ήταν entrepreneur – ή τουλάχιστον θα έπρεπε να ήταν?

  3.3 Ό,τι σπουδάσαμε σπουδάσαμε. Αποφθέγματα και ατάκες έχουμε ακούσει πολλές, και διαβάζουμε 200 συνεχώς στο διαδίκτυο. Success stories μπορούμε να διαβάσουμε στο διαδίκτυο όσες θέλουμε. Το OC νομίζω κάνει τη διαφορά στο ότι ανερχόμενες ή επιτυχημένες επιχειρήσεις “ξεγυμνώνουν” τις μεθόδους τους, ώστε να μεταδώσουν τις εμπειρίες τους στους ενδιαφερόμενους, και να τους γλιτώσουν από χάσιμο χρόνου – και χρήματος.

  3.4 Δεν μπορώ να πω ότι αποκομίσαμε το παραμικρό από τις παρουσιάσεις. Παρόλα αυτά, εάν ακολουθούσαν άλλες τρεις παρόμοιες, θα τις ακούγαμε ευχαρίστως. Ήρθαμε με ανοιχτά και καλοπροαίρετα αυτιά, και καλή όρεξη, παρόλο που δεν είχε φυσικό χυμό πορτοκάλι.

  4. Τι θα θέλαμε – προτάσεις

  4.1 Μήπως να δινόντουσαν κατευθύνσεις στους ομιλητές, χωρίς βέβαια να περιορίζεται ο ομιλητής, όσον αφορά το τι χρησιμεύει σε ένα OC? Σε 5 λεπτά θα μπορούσαν να είχαν συμπιέσει την πραγματική ουσία, που στο OC είναι το start-up, και να γίνουν ερωτήσεις ΠΡΑΚΤΙΚΟΥ ενδιαφέροντος – κάτι που φυσικά προϋποθέτει να υπάρχει και το αντίστοιχα ενδιαφερόμενο κοινό.

  4.2 Μήπως να γινόταν και μία data base με το κοινό των OC, (ποιοί ενδιαφέρονται για start-up, ποιοί είναι απλά φοιτητές που ψάχνονται, ποιοί είναι developers, ποιοί είναι business angels :), ώστε να μπορούν οι διοργανωτές να αφουγκράζονται προ τα που πάει το OC τους?

  4.3 Το κοινό του OC πρέπει να αποκωδικοποιηθεί, να ταξινομηθεί (ξεχωριστές κονκάρδες για δημοσιογράφους, entepreneurs κλπ με fun διάθεση ίσως?), ώστε να γίνει κάποια στιγμή μία οργανωμένη πρόσκληση σε business angels – έχουμε δει ότι υπάρχει κόσμος που θέλει να επενδύσει, κι ας μην το ξέρει ότι έτσι γίνεται business angel.

  4.4 Πρέπει με κάποιο τρόπο να μιλήσουν μεταξύ τους αυτοί που έχουν κοινά σχέδια, να μοιράζονται τις εμπειρίες τους σε τακτική βάση, ίσως και κάθε μήνα να αναφέρουν σε οργανωμένα post-OC τις προόδους τους – η τις αποτυχίες τους. Ήρθαμε, και ήταν αδύνατον να καταλάβουμε ποιός ήταν ποιός, δεν υπήρχε “πρωτόκολλο” επικοινωνίας για να πιάσουμε γνωριμίες.

  5. Πολιτίκ και απολιτίκ. Το κράτος κυβερνάται από πολιτικούς. Όσο τους έχουμε απέξω, τότε δεν δικαιούμαστε να γκρινιάζουμε για τα στραβά που βλέπουμε γύρω μας. ΟΜΩΣ, ένας πολιτικός θα πρεπει να μιλάει όταν έχει κάτι να προσφέρει ο λόγος του, και φυσικά όταν γνωρίζει το αντικείμενο. Εάν δεν το γνωρίζει, καλά κάνει και είναι εκεί, για να ενημερωθεί. Η κα Διαμαντοπούλου το πρώτο που έκανε είναι να παραδεχτεί ότι αυτή η συνάντηση θα έκανε καλό σε αυτήν και όχι σε εμάς. Φυσικά μετά ακολούθησε ένας ανούσιος κατά τη γνώμη μου λόγος – αλλά αφού κλήθηκε να μιλήσει, κάτι έπρεπε να πει.

  Ναι στους πολιτικούς και λοιπούς κρατικούς παράγοντες, αλλά μόνο προς ενημέρωσή τους. Τι να μας πουν για e-επιχειρήν όταν οι επιχειρήσεις που ονειρευομαστε να φτιάξουμε δεν υπάρχουν καν στους κωδικούς της εφορίας?

  Συγνώμη εάν μακρυγόρησα, αλλά πιστεύω τα λεγόμενά μας είναι χρήσιμα στους διοργανωτές του OC, και ίσως έτσι δούμε πιο πολλούς entepreneurs και όχι άτομα που ψάχνουν να πιουν εναλλακτικό καφέ.

  Υ.Γ. Ποιά συλλογικότητα κα Διαμαντοπούλου, όταν οι μισοί στο χώρο δεν σεβόντουσαν τους ομιλητές και τους άλλους μισούς ακροατές? Δεν φταίνε οι θεσμοί. Ο παρτακισμός που καλλιεργείτα χρόνια φταίει.

 19. Χαιρετώ,

  για να διευκολύνω το διάλογο θα ήθελα να προσδιορίσω τη θέση μου από τώρα, για να αποφύγουμε παρεξηγήσεις όπως και πιο πριν. Μαζί με το Γιώργο (Τζιραλή) ξεκινήσαμε την πρώτη συνάντηση του OC, μία ιδέα που ξεκίνησε έξω, με τη λογική να γίνει κάτι και στην ελλάδα. Λόγω της εύκολης προώθησης μέσω web, μαθεύτηκε σε web κοινό -λογικό. Έτσι λογικό είναι κ το “κοινό” όχι να “περιοριστεί”, αλλά να έχει ως core τους επαγγελματίες του ίντερνετ.

  Αργότερα στις συναντήσεις που παρευρισκόμουν κυρίως ως παρατηρητής λόγω της στρατιωτικής μου θητείας, ουσιαστικά με απομάκρυνε και εμένα από κάτι που ως εξωτερικός δεν είχε κάτι να μου προσφέρει, εκτός του ότι εβλεπα φίλους και γνωστούς (πλέον). Στο χθεσινό δεν ηρθα γιατι βαριόμουν μέχρι κ να δω γνωστούς.

  Για να είμαστε ουσιαστικοί όμως, η κριτική του τα ποτά ήταν μπόμπες και ο φωτισμός ήταν χάλια, σόρρυ, αλλά δε μου λέει κάτι. Για ένα event “open, θα ήταν χρήσιμο όσοι ενδιαφέρονται, να “προσφέρουν”, όπως κάνουν όλοι, με τον προσωπικό τους χρόνο και resources. Ο Γιώργος προφανώς συνειδητοποιώντας την ανάγκη για κάποια “αλλαγή” άνοιξε της ήδη open κουβέντα. Αλλά ατάκες του τύπου ο ύπνος είναι πιο επικοδομητικός, λυπάμαι αλλά προσβάλουν όχι μόνο άτομα, αλλά και οτι εκπροσωπούν. Τσίχλες δε μοιράζουμε ακόμα, αλλά ελπίζω να μη χρειαστούν..

  Για να κλείνω, λελε το Νοέμβρη και από εκεί και πέρα θα δω -πάλι- τι μπορώ να προσφέρω. Φιλιά.

 20. Διάβασα προσεκτικά όλα τα σχόλια. Το σχόλιο του “Αλέξης Χριστοδούλου” με βρίσκει σε γενικές γραμμές σύμφωνο. Προσωπικά ήρθα με έναν φίλο μου Σπάρτη και προσκάλεσα άλλους 2 από Αθήνα. Είναι η 2η φορά που είχα την χαρά να παραβρίσκομαι με άτομα που έχουν κοινή καύλα, ενδυμασία, και στόχους. Οπότε και μέτριο opencoffee αν ήταν , μόνο η συμμετοχή και οι γνωριμίες με ιδιαίτερα άτομα και οι φιλιές που αναπτύσσονται μόνο θετικά στοιχεία μπορούν να αφήσουν. Προσωπικά τον χώρο του bios το βρήκα πολύ super και κάτι διαφορετικό, επίσης το σχολιάσαμε και με τους φίλους μου. Τέλειο!

  Το σχόλιο ότι η εταιρία (του κ. Δημήτρης Τσίγκος ) κερδίζει το 25% από επιδοτήσεις, καθώς επίσης κερδίζει έσοδα από υπηρεσίες και όχι τόσο από πώληση προϊόντων (που πρότεινε έπειτα – μπορεί να κάνω λάθος σε αυτό) μου έκανε εντύπωση «κάπως…», παρόλα αυτά ο λόγος είχε να προσθέσει κάτι διαφορετικό (βλ. «ότι είμαστε ένα μικρό χωρίο της Ευρώπης» ή «μια εταιρία 4εκ ευρώ είναι μια μικρομεσαία εταιρία», και πολλά άλλα) – γενικά οι άλλες παρουσιάσεις δεν έλεγαν και πολλά , πάντα βάση της δικής μου αντίληψης και γνώσης (είναι και αυτό μια παράμετρος) . Τώρα για την κυρία Διαμαντοπούλου. Προσωπικά έχω φιλελεύθερες αντιλήψεις, οπότε και ένα πρεζάκι και μια ιερόδουλος να έπαιρνε το μικρόφωνο, δεν θα με ενοχλούσε , αν είμαστε προσεκτικοί – όλοι έχουν να μεταδώσουν ένα μήνυμα. Ρώτησα κάποτε ένα γνωστό πετυχημένο συνθέτη «πίο είναι το συστατικό της επιτυχίας που θα προτείνατε σε έναν νεό?» και μου απάντησε δυστυχώς πρώτα «τα κονέ…και 2ο να είναι καλός σε αυτό που κάνει» και Ο ΝΟΩΝ ΝΟΕΙΤΩ. Σε ένα μήνα θα είμαι στο επόμενο Opencoffee διανύοντας 500χλμ πάνω κάτω για να στηρίξω κάτι που με κάνει να αισθάνομαι ωραία :)

 21. Από ότι φαίνεται αποκτήσαμε αρκετό θόρυβο όχι μόνο στο ιστολόγιο αλλά και στο φυσικό χώρο αφού πολλοί ήρθαν απλά για να έρθουν αλλά είναι σύνηθες σε ένα θεσμός να περνάει εφηβικές αρρώστιες.

  Οσο για τις παρουσίασεις αυτές έχουμε γιατί αυτές τις επιχειρήσεις έχουμε. Εγώ θα θέλα να δω συνέργειες (από πλευρά μας θα παρουσιάσουμε πολλά στον επόμενο 1 χρόνο) αλλά και αποτυχίες αλλά και παιδιά με όραμα που θέλουν να μας πουν τι θα παρουσιάσουν

  Από εκεί και πέρα οι κατακρίσεις ας μη γίνονται. Δεν προσφέρουν κάτι ελεύθερο και εθελοντικό. Οποιου δε του αρέσει ή προσπαθεί να το βελτιώσει ή τα κουβαδάκια του και σε άλλη παραλία

 22. Για τον χώρο: έχοντας παρευρεθεί στα περισσότερα OC ως σήμερα, γνώμη μου είναι ότι το πρόβλημα δεν είναι ο χώρος αυτός καθαυτός (αν και προτιμούσα το “χαλαρότερο” στυλ στη Σοφοκλέους, κατανοώ όμως τους λόγους της αλλαγής) όσο ότι αυτή τη φορά ήταν ενωμένη η αίθουσα με το bar, γεγονός που δυσκόλευε την κατάσταση. Η προηγούμενη διαρρύθμιση ήταν πιο λειτουργική. Btw δεν έχω διαπιστώσει μέχρι τώρα οποιοδήποτε πρόβλημα στο service ή στην ποιότητα των προϊόντων, αλλά ας μην ξεχνάμε ότι 100+ άτομα που θέλουν να σερβιριστούν σχεδόν την ίδια στιγμή, μπορεί να βγάλει off τo service και σε πολύ καλύτερα/μεγαλύτερα μαγαζιά.

  Για τον κόσμο: λογικό είναι όταν κάτι μεγαλώνει αρκετά και γρήγορα (και κερδίζει δημοσιότητα) να προσελκύει και κόσμο που σκοπός της παρουσίας του δεν είναι ταυτόσημος με αυτόν των οργανωτών ή του μέσου συμμετέχοντα. Αυτό ίσως επιδεινώνεται και από την ομιλία πολιτικών που ενδεχομένως προσελκύουν ακόμα πιο “άσχετο” κοινό. Το αποτέλεσμα (σε συνδυασμό με τη διαρρύθμιση του χώρου) ήταν η δημιουργία της θορυβώδους γαλαρίας!

  Για τους ομιλητές: κανείς δεν μπορεί να εξασφαλίζει εκ των προτέρων το πόσο ενδιαφέρουσα θα είναι μια ομιλία (για ευνόητους πιστεύω λόγους) ή το αν ο ομιλητής τα λέει καλά ή όχι. Στο κάτω κάτω, το OC δεν είναι θρησκεία και εμείς το ποίμνιο, ώστε να δεχόμαστε αναντίρρητα ότι λένε οι ομιλητές! Από την άλλη, δεν μπορώ να κρίνω τους ομιλητές, γιατί κάνουν κάτι το οποίο οι περισσότεροι από το κοινό δεν έχουν καν επιδιώξει να κάνουν (ανάμεσα τους κι εγώ), χωρίς μάλιστα να έχουν κάποιο “χειροπιαστό” όφελος.

  Για το μέλλον: Συμφωνώ με αρκετές από τις προτάσεις του Αλέξη Χριστοδούλου πιο πάνω. Σίγουρα υπάρχουν μικρά πραγματάκια που μπορούν να κάνουν καλύτερο το user experience. Προσωπικά, θεωρώ ότι το OC είναι ένα πολύ καλά οργανωμένο event και μπράβο στα παιδιά που το τρέχουν τόσο καιρό, με τόση επιτυχία. Στο χέρι όλων μας είναι να κάνουμε αυστηρή κριτική, όμως πολύ λιγότεροι μπαίνουν στον κόπο να κάνουν εποικοδομητική κριτική και ελάχιστοι βοηθούν και με κάποιον τρόπο. Keep on walking!

 23. Γιώργο οι εντυπώσεις μου και μερικές παρατηρήσεις:
  1. Αποδείχτηκε ότι η συνύπαρξη του χώρου ομιλιών με το cafe δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να λειτουργήσει. Όσοι είναι πίσω από τους καθημένους και δεν βλέπουν, δεν έχουν άλλη λύση παρά να συζητούν μεταξύ τους. Το επίπεδο θορύβου, περίπου εξισώνεται με την φωνή του ομιλητή, κάνοντας την όλη εμπειρία ιδιαίτερα δυσάρεστη. Δύσκολο θέμα αν έχει οριστικοποιηθεί το layout της αίθουσας, αλλά πρέπει να το λύσετε!
  2. Ρυθμίστε σωστά τον φωτισμό. Η οθόνη πρέπει να είναι κατάμαυρη και με προσεκτικά spots να φωτίζονται κάθετα 2-3 σημεία που θα στέκεται ο ομιλητής. Ο τρέχων γενικός φωτισμός ομιλητή και οθόνης κουράζει τα μάτια και κουράζει γενικά.
  3. Χρειάζεται κάποια καθοδήγηση στην προετοιμασία ομιλητών-ομιλιών. Αν δεν υπάρχει η εμπειρία να προσφέρουν ένα-δυο πραγματικά δυνατά στοιχεία που θα ξεσηκώσουν και θα κάνουν την παρουσία τους “αξέχαστη”, τουλάχιστον ας ελέγξουν τον χρόνο. Είτε 5 είτε 10 λεπτά, αλλά μέχρι εκεί. Μετά γίνεται κουραστικό!
  4. Για τις ερωτήσεις, χρειάζεται οπωσδήποτε ασύρματο μικρόφωνο, εκτός αν ο χώρος επιστρέψει στην παλιά του διαρύθμιση χωρίς την φασαρία του cafe.
  5. Τελευταία τα σχόλια μου για την παρουσία και την ομιλία της πολιτικού Άννας Διαμαντοπούλου:
  α) Είναι καλό να προσκαλούνται κατά καιρούς πρόσωπα κύρους από διαφορετικούς χώρους. Πρέπει όμως να προσαρμόζουν τις ομιλίες-παρεμβάσεις τους προκειμένου να προσφέρουν ουσιαστική αξία στο ειδικό κοινό του OC.
  b) Η Α.Δ. προσέδωσε κύρος και ενδιαφέρον στο συγκεκριμένο OC. Προσαρμόστηκε αμέσως στο “άτυπο” setup και – πριν και μετά την ομιλία της – υπήρξε προσιτή και συζητήσιμη. Ελαχιστοποίησε την ξύλινη γλώσσα και προσέφερε μια ενδιαφέρουσα ομιλία με αρκετά παραδείγματα ιδιωτικής πρωτοβουλίας για αυτούς που μπορούν να διακρίνουν το ουσιαστικό μήνυμα…
  c) Η παραίνεση της για πρόσκληση νεολαιών, πράγματι θα τις βοηθούσε (ανοίγοντας το μυαλό λίγων μόνο από τα μέλη τους, που κατά πλειοψηφία οραματίζονται κομματικές καριέρες). Αλλά δεν ταιριάζει στο πνεύμα του OC το οποίο εστιάζει αποκλειστικά στην ενίσχυση και έμπνευση με κάθε τρόπο αυτών που ήδη έχουν το μικρόβιο της επιχειρηματικότητας.
  d) Επί της ουσίας, όταν ακούς δημοφιλείς πολιτικούς να σου απαριθμούν ιδέες, προοπτικές και οράματα, δεν μπορείς παρά να νιώσεις απογοήτευση που εξακολουθούν να αρθώνουν τον ίδιο “εμπνευσμένο” πολιτικό λόγο, μετά από 35 χρόνια γενικευμένης αποτυχίας σε όλους τους κρίσιμους τομείς, γιατί απλά ποτέ δεν εφάρμοζαν αυτά που έλεγαν.
  e) Η Α.Δ. είναι από τους καλύτερους στο ΠΑΣΟΚ και γενικά στην πολιτική σκηνή. Έμπειρη, δραστήρια και άφθαρτη! Πρέπει όμως να αρχίσει, η ίδια μαζί και όλοι οι “A list” πολιτικοί μας να αρθρώνουν ένα πιο ρεαλιστικό λόγο. Σε αυτό το μήκος κύματος θα ευχόμουν να τελείωνε την ομιλία της περνώντας ένα τέτοιο μήνυμα:
  “…μην σας αποτρέπουν τα φαιδρά φαινόμενα των πολιτικών και της πολιτικής, υπάρχει και εκεί μια μάχη των καλών και άξιων με τους κακούς και μη άξιους…
  Απλά κυνηγήστε το όνειρο σας, εντός ή εκτός Ελλάδας, με ακλόνητη πίστη. Μην περιμένετε πολλά από το κράτος, τουλάχιστον ως προς την επιχειρηματικότητα και τα startups. Αν όμως θέλετε πραγματικά, θα πετύχετε! Ενισχυθείτε ατομικά και ομαδικά, με κάθε τρόπο, με κάθε συνεργασία ή συνέργεια. Και ελπίζω, οι ίδιες αυτές κοινωνικές ομάδες σαν την δική σας, με τις πρωτοβουλίες και την δράση τους να εξαναγκάσουν και εμάς να εκσυγχρονίσουμε τα κόμματα, αλλά και τον εαυτό μας. Πρέπει να βρούμε νέους τρόπους να γίνουμε χρήσιμοι, να χτίσουμε μια μη πελατειακή σχέση εμπιστοσύνης και να ακούσουμε τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας. Μέχρι να το πετύχουμε αυτό, το μπαλάκι το έχετε εσείς. Όλες οι νέες και αναγκαίες κοινωνικές αλλαγές, χρειάζονται δική σας ενέργεια και δράση!..”

  Άλλωστε αυτή είναι και η αλήθεια. Οι κοινότητες παντού στον κόσμο αποκτούν δύναμη και γνώση, δρουν και επηρεάζουν ολοένα και περισσότερο τις εξελίξεις, ανατρέποντας το μοντέλο του κράτους “αυθεντίας”…

 24. Περί χώρου: Το opencoffee ξεκίνησε έξω ως casual και ως τέτοιο ήρθε κι εδώ. Οι λόγοι βασικά οικονομικοί αλλά και πρακτικοί και ουσίας. Αντί να επενδύεται ο χρόνος των διοργανωτών σε καλό service και ντεκόρ (που κ πάλι δεν είχαν πρόβλημα) πχ είναι σαφώς προτιμότερο να επενδύεται στο να δουλεύουν τα απολύτως απαραίτητα. Οι περισσότεροι απο εμάς μπορούμε να ζήσουμε σε έναν μη απαστράπτοντα χώρο για 3 ώρες. Εξαίρεση το σχόλιο περί διαχωρισμού μπαρ-σκηνης που όντως προκάλεσε προβλήματα.

  Περί ομιλιών: Το γεγονός ότι ήταν κατά τι διδακτικότερες/patronising παρά μια κατάθεση προσωπικών εμπειριών αποτελεί μάλλον εξαίρεση για το προχτεσινό OC – συνήθως οι ομιλητές είναι πιο engaging. Εγώ θα ήθελα επιπλέον να δω ομιλητές που έρχονται για να ακούσουν και να συζητήσουν με το κοινό – αντί για να μιλήσουν. Ας δώσει κάποιος ομιλία 5′ – αφιερώνοντας 10′ στο να ακούσει ερωτήσεις αλλά και νέες ιδέες. Ίσως η ομιλία της Α.Δ. να υπέφερε κάπως σε αυτό τον τομέα.

  Περί πολιτικής στο OC: Καλώς εχόντων των πραγμάτων οι πολιτικοί θα αφήναν τις startups ήσυχες και με τις όποιες αντικειμενικές δυσκολίες αυτές (τεχνολογικές, ελεύθερη αγορά κλπ) θα το πάλευαν και οι καλύτερες θα αναδεικνύονταν. Σε αυτή την περίπτωση δεν χρειάζεται η παρουσία της πολιτικής στο OC. Όπως δείχνουν πρόσφατες εξελίξεις όμως η πολιτική τα κάνει δύσκολα για τις startups κ τους ελεύθερους επαγγελματίες. Έτσι παρουσιάζεται η ανάγκη όχι βέβαια να έχουμε κάθε μήνα έναν πολιτικό να μιλάει αλλά να τους κάνουμε γνωστή την ύπαρξη μας και βασικά τις πράξεις μας. Οπότε κάθε τόσο καλό είναι να έρχεται κάποιος – εγώ μάλιστα θα παραδεχόμουν τον πολιτικό που θα ερχόταν απλά για να ακούσει – έστω μια φορά το τρίμηνο.

  Δυστυχώς όμως – και είμαι από τους πρώτους που δεν τους αρέσει καθόλου να μπλέκονται οι κυβερνήσεις σε αυτά τα θέματα – χρειάζεται κάποιο έμμεσο lobbying. Αν μη τι άλλο για να μας αφήνουν στην ησυχία μας.

  Περί νεολαίων και λοιπών δύσκολων κοινών: Αν ξέρουμε κάποιον από τον κύκλο μας δε χάνουμε τίποτα να του πούμε να περάσει. Για να πειστεί για την αξία των προσπαθειών (του κοινού) του OC – και να κάνει πιο δυνατό το θόρυβο στο μπαρ. Για το να μιλήσει δε ξέρω αν θα ήταν σχετικό.

 25. Θα παίξουν pdfs? Οι ομιλίες θα ανέβουν κάποια στιγμή?

  Ο χώρος μια χαρά. Αν και λίγη δροσιά θα χρειαζόταν. Η ζέστη μερικές στιγμές ήταν αφόρητη. Οι αντιφάσεις στις ομιλίες πολλές. Οι πολιτικοί είναι απαραίτητοι σε τέτοιες δράσεις. Αν δεν δουν με τα ίδια τους τα μάτια το ότι υπάρχει κοινότητα που ενδιαφέρεται και που ιδρώνει, όσα email και να τους στείλουμε νομίζω δε θα αποφέρουν κάτι.

 26. Από τη μία κι εγώ ήμουν στους δυσαρεστημένους με το σέρβις του μαγαζιού, αλλά σίγουρα δεν ήμουν εκεί για να πιω μπύρα (άσχετο αν ήπια 3), αλλά ο Γιώργος που έκανε τα παράπονα έχει ένα τρόπο με τον οποίο να το κάνει εύκολο να συμφωνήσεις μαζί του.

  Από την άλλη ο κ. Χριστοδούλου ήταν πολύ πιο πειστικός, με οργανωμένες σκέψη και αντιπροτάσεις, κλπ.

  Ίσως η δυσαρέσκεια κάποιων να πηγάζει από το ότι:

  1. Στατιστικά μιλώντας, κάποιες φορές θα υπάρξουν κάποιες αστοχίες ή κάποια κενά. Ξαναδοκιμάστε.

  2. Το παραπάνω απορρέει και από το ότι το τελευταίο OC στο Bocca ήταν με τεράστια διαφορά το καλύτερο ever (χώρος, ομιλίες, συμμετοχές, παρουσία όμορφων γυναικών για να μας κρατάνε σε εγρήγορση).

  3. Πολλοί από μας δυσκολεύτηκαν να πειθαρχήσουν τον εαυτό τους να κάνει ησυχία (δεν βγάζω την ουρά μου απ’ έξω) ίσως ενοχλώντας και τους γύρω τους, γιατί οι καλοκαιρινή αποδιοργάνωση έχει αφήσει ακόμα νωπές αναμνήσεις.

  4. Το ότι γινόμαστε mainstream αλλά και το ότι γινόμαστε περισσότεροι σημαίνει ότι οι απαιτήσεις μας συνολικά ως κοινό αυξάνονται. Ο Γιώργος μόνο ξέρει πόση προσπάθεια ρίχνει στο OC και το αν απολαμβάνει τα οφέλη που θα έπρεπε. Όπως και νά’χει εγώ τον συγχαίρω γιατί κάθε συνάντηση του OC με καλύπτει.

 27. Παιδιά λυπάμαι αλλά τα σχόλιά σας είναι τεράστια και δεν πρόλαβα να τα διαβάσω. Εμένα ο χώρος μου άρεσε, ήταν πιο ζεστός από τα προηγούμενα events. Θα πρότεινα να είστε λίγο πιο ευγενής με τους καλεσμένους (titanas). Η Άννα Διαμαντοπούλου πούλαγε βιβλίο και υπερασπίστηκε τα χρόνια που το Πασόκ έκανε πολλά αλλά μικρά έργα.

  Τα βίντεο θα ανέβουν μέσα στο ΣουΚού.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *