Open Coffee Thessaloniki, πράξη δεύτερη, τα πρακτικά.

Μοναδική, πρωτοποριακή, δημιουργική, νεανική και πάνω από όλα πολλά υποσχόμενη ήταν η συγκέντρωση του 2ου Θεσσαλονικώτικού Open Coffee Club.

Κάτι διαφορετικό συνέβει στις 19 Νοεμβρίου στη Θεσσαλονίκη! Κάπου στον 1ο όροφο μιας καφετέριας στην οδό Εγνατία, 18 νεανικά μυαλά συναντήθηκαν για να εκφράσουν τη διαφορετικότητά τους. Το πέτυχαν! Πέτυχαν για λίγη ώρα να γίνουν η πρωτεύουσα δύναμη της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας στη Θεσσαλονίκη!

Μετά το Κέιπ Τάουν, το Ελσίνκι, το Σίδνεϋ, το Βανκούβερ, την Αθήνα και άλλες 66 πόλεις, η Θεσσαλονίκη συμμετέχει στην πρωτοπορία της παγκόσμιας νεολαίας, που θέλει να κινήσει τον κόσμο με τη δική της δύναμη. Η Θεσσαλονίκη καθίσταται, ή μάλλον την καθιστούμε σιγά-σιγά (είτε το θέλουν μερικοί οπισθοδρομικοί είτε όχι) πρωτοποριακή σε κάτι διαφορετικό, πέραν των κέντρων διασκέδασης. Στο χέρι μας είναι να πετύχουμε περισσότερα.

Η συμμετοχή του κόσμου

Με τριπλασιασμό πάντως των συμμετοχών, τα μηνύματα είναι ενθαρρυντικά! Το 2ο Open Coffee είχε 11 παραπάνω συμμετοχές από την πρώτη συνάντηση (7 συμμετοχές), ενώ αρκετοί ήταν και αυτοί που δεν μπόρεσαν να έρθουν. Συγχρόνως, ο βροχερός καιρός και η κίνηση δυσκόλευαν τις μετακινήσεις ακόμα περισσότερο. Παρ’όλα αυτά η παρέα των Nerds, των Marketers, των Bloggers, των Δημοσιογράφων, των Venture Capitalists, των Developers, των Νέων Επιχειρηματιών, των πεπειραμένων PRs, των Συμβούλων Επιχειρήσεων και όλων των ενδιαφερομένων για τις start-ups, την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία έδωσε το βροντερό παρών σε μια πόλη όπου κάπου έχει και ένα «τεχνολογικό πάρκο»…

Οι παρουσιάσεις

Εμείς οι 18 που συναντηθήκαμε, παρακολουθήσαμε, «μεταξύ καφέδων, ποτών και άφθονου networking», 3 επιχειρηματίες να μας ενημερώνουν για τις επιχειρηματικές τους ιδέες και τις εμπειρίες τους. Μετά τις τρεις 5λεπτες παρουσιάσεις ακολούθησε γόνιμη συζήτηση. Το ενδιαφέρον εστιάστηκε κυρίως στην 3η παρουσίαση (εύλογα μάλλον αφού οι 13 συμμετέχοντες ήταν προγραμματιστές), που αφορούσε την online ελληνική κονσόλα διανομής και εμπορίας περιεχομένου.

Ο Δημήτρης Δημητριάδης, ιδιοκτήτης της εταιρίας Box Project ie., έκανε την 3η παρουσίαση που αφορούσε τον τρόπο λειτουργίας μιας online ελληνικής κονσόλας διανομής και εμπορίας περιεχομένου μέσα από τέσσερις βασικές διαφάνειες που βρίσκονται διαθέσιμες στο ακόλουθο link. Tο ενδιαφέρον για την εν λόγω παρουσίαση ήταν υψηλό. Μάλιστα, η κουβέντα κράτησε όχι μόνο μέχρι τις 21.30, αλλά εν συνεχεία επεκτάθηκε και στο πεζοδρόμιο της οδού Εγνατίας!!!

Προηγουμένως όμως, η κουβέντα είχε ξεκινήσει από τον Αλέξη Λαβασά (info@bio.gr), ο οποίος έχει επιχείρηση πώλησης βιολογικών προϊόντων. Ο Αλέξης μας ταξίδεψε και μας μετέφερε σε μια «άλλη εποχή», τότε που τα πράγματα για το internet ήταν πρωτόγνωρα και μόνο οι πολύ ανοιχτόμυαλες επιχειρήσεις έκαναν επενδύσεις στο νέο μέσο. Πιο συγκεκριμένα, σχολίασε τη γενικότερη κατάσταση στη Γαλλία του ’94, καθώς επίσης και μερικά καινοτόμα projects, σε κάποια από τα οποία είχε εργαστεί, που “τρέχουν” ακόμη.

Στη συνέχεια, τη σκυτάλη πήρε ο Γιάννης Κωνσταντακόπουλος, ιδιοκτήτης επιχείρησης Υπηρεσιών Διαδικτύου, που ξεκίνησε με μια χιουμοριστική παρουσίαση με αναφορές για τον μικρό «ανιψιό» που αναλαμβάνει τα project και τα κακώς κείμενα στην δουλειά ενός free lancer web designer. Έπειτα, παρουσίασε κάποια θεμελιώδη στοιχεία για το πώς θα πρέπει να γίνονται τα projects και ολοκλήρωσε την παρουσίασή του περιγράφοντας μια γενική εικόνα της αγοράς (βλ. σχετικά).

 

Τι πετύχαμε

Το 2ο Open Coffee της Θεσσαλονίκης ολοκληρώθηκε με μία υπόσχεση: «να ξανασυναντηθούμε σύντομα και με περισσότερο κόσμο»!

Πετύχαμε δηλαδή, να αυξηθεί το ενδιαφέρον για το κίνημα για τις ελληνικές start-ups, την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία!

Πετύχαμε επίσης, τη γόνιμη ανταλλαγή ιδεών. Ο Δημήτρης Δημητριάδης δήλωσε ότι οι ερωτήσεις των συμμετεχόντων των ώθησαν να πάει την ιδέα του ακόμη παραπέρα και τον παρακίνησαν να ξεκινήσει άμεσα την υλοποίησή της. Ο Αλέξης Λαβασάς υποσχέθηκε ότι σε επερχόμενο open coffee θα παρουσιάσει μερικά από τα start-ups που έχει «στον πάγο» και τα οποία θέλει πλέον να ενεργοποιήσει. Το Open Coffee έδωσε ώθηση στη δημιουργικότητά μας.

Πετύχαμε τη δραστηριοποίηση της κοινωνίας των πολιτών, δηλαδή των εαυτών μας. Χωρίς τυμπανοκρουσίες, χωρίς σπόνσορες, χωρίς κρυφές ατζέντες, χωρίς υστεροβουλίες, χωρίς κρατική υποστήριξη, καταφέραμε να συναντηθούμε και να δημιουργήσουμε κάτι από εμάς και για εμάς και για όλους όσους έχουν κοινά ενδιαφέροντα με εμάς.

 

Το μεγαλύτερό μας κέρδος όμως, είναι ότι το πιο ψαγμένο και cool κοινό της πόλης είναι εδώ, στο Open Coffee!! Μαζί δημιουργούμε ένα κοινωνικό δίκτυο για να ανασάνουν οι φιλοδοξίες μας. Στο επόμενο Open Coffee μπορούμε να το ενδυναμώσουμε ακόμα πιο πολύ!

Φυσικά, θέλουμε περισσότερα! Στη Θεσσαλονίκη διεκδικούμε τη γονιμοποίηση των επιχειρηματικών μας ιδεών, έναν τόπο να αγκαλιάσει τις φιλοδοξίες μας, ένα καλύτερο αύριο!

Δεν πιστεύουμε σε μια κοινωνία της απόλυτης φιλανθρωπίας, γιατί δεν υπάρχει. Πιστεύουμε όμως, σε μια κοινωνία αλληλεγγύης! Δεν πιστεύουμε σε μια κρατικοδίαιτη κοινωνία, πιστεύουμε σε μια κοινωνία των πολιτών.

Όλα αυτά θα λάβουν σάρκα και οστά στο δικό μας χώρο, όσο πληθαίνουν οι συμμετοχές στις συναντήσεις μας, όταν δημιουργηθούν συνεργασίες μεταξύ μας και όταν βρεθούν οι επενδυτές που θα μας πιστέψουν και εμπιστευθούν. Μέχρι τότε… “keep the faith”!!!

2 comments

  1. Θα συμφωνήσω ότι όντως ήταν μία πολύ καλή αρχή, δίνοντας τον ρυθμό και τον παλμό για μία καλύτερη συνέχεια. Απ’ τις παρουσιάσεις μέχρι την ανταλλαγή ιδεών και απόψεων. Πλέον, δεν μένει, παρά μόνο να μεγαλώνουμε σε αριθμό και εμπειρίες. Καλή μας συνέχεια, λοιπόν..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *