Χρηματοδότηση start-up: Μία περισσότερο κλασσική προσέγγιση (ΟΑΕΔ)

Ακολουθεί guest post των Δημήτρη Κουρουβακάλη και Φώτη Ζάντζα, ιδρυτών του Lost in Market, περί της εμπειρίας χρηματοδότησής τους από τον ΟΑΕΔ

Στο τελευταίο αθηναϊκό Open Coffee ακούσαμε με ιδιαίτερη προσοχή τον κ. Φάνη Ρήγα, ιδρυτή του Kariera.gr να αναφέρεται στους 3 τρόπους χρηματοδότησης νέων και φιλόδοξων start ups. Από προσωπική εμπειρία στα 3F που αναφέρθηκαν (Friends, Family and Fools) ίσως θα μπορούσε να προστεθεί και ένα Ο. Όπου Ο=ΟΑΕΔ.

Ξεκινώντας το LostinMarket ένας από τους βασικούς προβληματισμούς αφορούσε την χρηματοδότηση της ιδέας. Friends με φουσκωμένα πορτοφόλια δεν υπήρχαν διαθέσιμοι, με Fools συνήθως δεν τα καταφέρνουμε, οπότε μας έμενε η πατροπαράδοτη ελληνική οικογένεια (με κάποια σχετική δυσπιστία ως προς την επιτυχή έκβαση του εγχειρήματος) και κάποια χρήματα που είχαμε φροντίσει να βάλουμε στην άκρη από προηγούμενες δουλειές μας.

Ένα απόγευμα μια φίλη που δουλεύει στο υπουργείο απασχόλησης μας έκανε την ερώτηση: γιατί δεν κάνετε μια αίτηση στο πρόγραμμα νέων επιχειρηματιών του ΟΑΕΔ; Η πρώτη μας αντίδραση περιείχε αρκετή δυσπιστία και μία δόση ειρωνείας (που να μπλέκουμε τώρα με το δημόσιο και σιγά μην βγάλουμε άκρη). Η φίλη επέμενε και τελικά όπως αποδείχτηκε είχε δίκιο. Κάναμε την αίτηση και σε σύντομο χρονικό διάστημα λάβαμε τα πρώτα χρήματα.

Τώρα επί της ουσίας, ποιες είναι οι προϋποθέσεις, τα δικαιολογητικά και οι απαραίτητες ενέργειες που χρειάζεται να γίνουν ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία χρηματοδότησης με επιτυχία.

Πρώτα απ’όλα θα πρέπει να είστε δηλωμένοι άνεργοι τουλάχιστον για ένα μήνα πριν ξεκινήσετε τις διαδικασίες ένταξης στο πρόγραμμα. Επίσης θα πρέπει να παρακολουθήσετε (υποχρεωτικά) ένα (ολιγοήμερο) σεμινάριο επιχειρηματικότητας. Στη συνέχεια καλείστε να κάνετε έναρξη επιτηδεύματος ή σύσταση εταιρίας (ΟΕ, ΕΕ ή ΕΠΕ) με συμμετοχή στο αρχικό κεφάλαιο με ποσοστό τουλάχιστον 51% και είστε έτοιμοι να καταθέσετε την αίτηση σας ηλεκτρονικά (!) στο site του ΟΑΕΔ.

Από εκεί και πέρα μια τριμελής επιτροπή ελέγχει την αίτηση σας και σε σύντομο χρονικό διάστημα βγάζει την γνωμοδότηση. Αυτά περιληπτικά. Για περισσότερες λεπτομέρειες τσεκάρετε τη σχετική σελίδα.

Τέλος, να σημειώσουμε ότι η πλειοψηφία όσων κάνουν την αίτηση καταφέρνουν να πάρουν και την τελική έγκριση μίας και η λογική είναι ότι η υπηρεσία του ΟΑΕΔ έχει ένα πόσο που πρέπει και να διαθέσει μέχρι την εξαγγελία νέου προγράμματος. Έτσι οι πιθανότητες αυξάνονται σημαντικά. Γενικά το επιχορηγούμενο ποσό δεν είναι μεγάλο, περίπου 18.000 € για κάθε φυσικό πρόσωπο που συμμετέχει στο πρόγραμμα, αλλά σίγουρα αποτελεί σημαντική βοήθεια.

Η όλη διαδικασία απαιτεί λίγο ‘τρέξιμο’, αλλά θεωρούμε πως αξίζει τον κόπο, μιας και αφορά χρήματα που δεν χρειάζεται μελλοντικά να επιστραφούν.



2 comments

 1. Τα παρακάτω είναι μία προτροπή γιά να δείτε το θέμα από την οπτική γωνία και το mentality που θα προτείνω, και όχι μία (θετική ή αρνητική) προτροπή γιά να επιχορηγηθείτε και εσείς.

  Ο μεγαλύτερος mental κίνδυνος σε αυτή την διαδικασία είναι να αποκτήσετε, από τον κόπο και το τρέξιμο που θα καταβάλετε αφ’ ενός, και από το έσοδο των 18k € αφ’ ετέρου, κάποιο sence of achievement. Είναι βασικός κανόνας ότι όποιος αναλλώνεται να ψάχνει διεξοδικά το φραγκοδίφραγκο, αφήνει να περάσει από μπροστά του το πεντοχίλιαρο χωρίς να πάρει χαμπάρι το πως και το γιατί.

  Τα 18k € είναι μία υπολογίσημη βοήθεια αν πάει κάποιος να ανοίξει ένα old economy μαγαζί (π.χ. ψιλικά, μπουτίκ κλπ). Εμείς αναζητάμε την καλή ιδέα και το innovation.

  Αν με αυτό το ποσό κάποιος καταφέρει να κλείσει κάποιες τρύπες που αλλιώς θα του δημιουργούσαν άγχος, θα έλεγα ότι δυνητικά μπορεί να πάθει μεγαλύτερη ζημιά άν απωλέσει αυτόν τον τεράστιο και αναντικατάστατο σύμμαχο που λέγεται ανασφάλεια. Από τους εφησυχασμένους το μόνο που μπορεί να προκύψει είναι “business as usual” (σε ελληνική ελεύθερη μετάφραση “μιά μερίδα από τα ίδια”). Οι καλές ιδέες έρχονται μόνο από το άγχος και τα ζοριλίκια.

  Προσωπικά, είχα την καλή ιδέα στο μυαλό μου 8-9 χρόνια να την επεξεργάζομαι εν είδει φιλοσοφικής αναζήτησης, και μόνο μετά από 2 μήνες μέτριας έντασης και κατόπιν 3 εβδομάδες ισοπεδωτικού άγχους συνειδητοποίησα την εμπορική αξία του όλου θέματος.

  Κάποιος ίσως να νομίσει ότι μιά τέτοια νοοτροπία δεν είναι for those who are faint of heart, και έχει ευεργετήματα μόνο γιά αυτούς που είναι πολύ κορυφές. Προσωπικά, έχω δει στην πράξη σε διάφορες περιπτώσεις ανθρώπων, τις ευεργετικές συνέπειες του άγχους και της απόγνωσης.

  Food for thought.

 2. Έχω την αίσθηση ότι το υπερβολικό άγχος και η απόγνωση δεν έχουν και τόσο ευεργετικά αποτελέσματα. Στην καλύτερη περίπτωση ίσως να είναι η αιτία για την επίσκεψη σε κάποιον ψυχολόγο.

  Γενικά τα 18k € μπορούν να αποτελέσουν βοήθεια για κάθε είδους επιχειρηματική δράση, ανεξάρτητα εάν αυτή αφορά παραδοσιακό μπακάλικο ή μία σύγχρονη επιχείρηση. Τώρα εάν κάποιος πάρει τα χρήματα της επιχορήγησης και θεωρήσει ότι έχει καταφέρει κάτι σπουδαίο μάλλον είναι άξιος της τύχης του και μάλλον αυτή η τύχη δεν πρόκειται να του επιφυλάσσει και πολλά..

  Το δημιουργικό άγχος στις περισσότερες περιπτώσεις δεν συνδέεται με την οικονομική άνεση και μάλλον έχει να κάνει με πιο εσωτερικές διεργασίες.
  Αυτό που θέλω να πω είναι ότι καλύτερα να απασχολείς το μυαλό σου με το πώς θα αναπτύξεις επι της ουσίας την ιδέα που έχεις παρά να χάνεις τον ύπνο σου για το πώς θα πληρώσεις τον επόμενο λογαριασμό της ΔΕΗ..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *